Следейки, преглеждайки материалите по делото (по което е обвинен, б.р.), аз имам подозрения и се чудя дали Сотир Цацаров не е проводник на хибридната война – на руската хибридна война в България!

Това каза обвиняемият военен министър в оставка Николай Ненчев, срещу когото прокуратурата напоследък се стовари с цялата си строгост. Той обаче уточни, че вярва в правосъдната система и не обвинява цялата прокуратура:

Обвинявам Сотир Цацаров – лицето. Срещу което вече има протести... организираме се. Ние ще подкрепим и ще излезем на улицата.

Пред бТВ Ненчев напомни, че част от обвинението срещу него е, че е накърнил интересите на руската РСК МиГ, като се е отметнал и е сключил договор за ремонт на самолетни двигатели с Полша. А така е изложил на риск и български пилоти, които не са летели.

Мен въобще не ме интересува РСК МиГ! Нито чуждите компании, нито Русия, нито някоя друга страна. Аз съм защитил изцяло българския интерес.

Имаше едно рамково споразумение с РСК МиГ, което на мен лично ми се стори твърде подозрително. И сроковете, и цената, обяви Николай Ненчев.

Според земеделеца, освен другото "хора му казали, че Русия не изпълнява в срок своите задължения", а от друга страна и цените доста били нараснали. 

Той насочи прокуратурата да разследвала по-скоро комисионерите, които преди са получавали разликата от твърде високите цени на руснаците.

Къде са отивали тези средства, в мафията ли? Т.е. - кой пази мафията си, каза той явно по адрес на прокуратурата.

Той каза, че от години не са увеличавани толкова ресурсите на авиацията. Ненчев напомни, че всъщност дори е спестил пари на държавата и че нальотът е започнал да се увеличава от времето, в  което е на тази позиция.

Ние с този договор спестихме на държавата 6 млн лв. Което е много странно, да се повдига обвинение.

Той направи оценка и за новоизбрания президент Румен Радев:

Ген. Радев беше изключително голям привържениик на атлатнтическата идея – на НАТО. И това е очевидно от неговите докладни. Нещо много странно се случва във времето, рязко се променя неговото отношение към атлантизма въобще и той почва да търси някакви форми за сближаване с Русия - изреди Ненчев.

И този момент някак си съвпада с онзи момет, за който говори Решетников, който каза: „ние спазаримхме българския кандидат“.

Ненчев говори и за искането си от ДАНС да му отговорят дали е бил подслушван и следен, защото като военен министър от НАТО е имал достъп "топ сикрет". Но никой не му казва.

Той каза, че очаквал "десетки други обвинения".