Инвалиди и тежко болни в Германия, които не могат да се обслужват сами, да получат право на платен секс с проститутки по рецепта - разходите да са за сметка на здравната каса.

Не е долнопробен виц, а сериозно предложение на говорителката по въпросите на инвалидите на парламентарната фракция на зелената партия „Съюз 90/Зелени“ Елизабет Шарфенберг.

Тя настоя за подобна услуга от страниците на в. “Велт ам Зонгаг” и провокира остър дебат в Германия.

“За мен финансирането на сексуален асистент е допустимо и възможно. Всяка община може да обсъди съответни предложения и да гласува поемане на съответното заплащане”, заявява Шарфенберг.

Елизабет Шарфенберг

Пример в това отношение била Холандия. Там от няколко години съществува възможност инвалиди и хора, нуждаещи се от гледане, да получават безплатни услуги от сексуални асистентки, които де факто са сертифицирани проститутки. Заплащането се поема от държавата. Условието обаче е тези хора да докажат пред лекарска комисия, че не могат да се задоволяват сексуално по друг начин.

В Германия концепцията за публично финансиране на подобни услуги на инвалиди и настанени в старчески домове хора е крайно оспорвана.

Като “човеконенавистническа” я окачестви проф. Вилхелм Фрилинг-Зоненберг от университета в град Нордхаузен, където се занимава с изследователска дейност по въпросите на обслужването на инвалиди и нуждаещи се от гледане болни и възрастни хора.

“Всъщност целта е тези хора да бъдат обслужвани от персонала по-лесно, след като след секс са свалили собственото си напрежение”, пояснява ученият.

Опонира му Ванеса дел Рае, която се занимава със сексуални проблеми на инвалиди. Проститутките били “манна небесна” както за хората с увреждания, така и за обслужващия ги персонал.

Членът на Управителния съвет на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш заяви:

“Проституция за нуждаещи се от гледане  хора като услуга от здравната каса? Зелените завладяха кръчмарските маси. По този начин те не помагат на милиони засегнати. Който всекидневно е зает с къпане, правене на клизми и хранене на безпомощни хора, той има съвсем други грижи. Точно по тези въпроси зелената партия трябва да прави предложения.”

Експертът по здравните въпроси на парламентарната фракция на социалдемократите Карл Лаутербах нарече предложението на зелените “отвратително” и каза:

“В старческите домове не ни е нужна платена проституция, а по рецепта пък категорично не. Това, което е необходимо, е да се осигури повече лична сфера на обитателите на тези домове.”