Американският президент Барак Обама предупреди наследника си Доналд Тръмп, че "Белият дом не е семеен бизнес" в интервю за ABC News, съобщи Би Би Си. Обама е заявил на милиардера, че не бива да се опитва да ръководи по начина, по който го прави в компаниите си.

"След клетвата вече сте отговорен за най-голямата организация на Земята", казва Обама в интервюто и добавя, че има разлики между управлението и предизборните кампании. - "Има световни столици, има финансови пазари и хора навсякъде по света, които наистина взимат насериозно всичко, което г-н Тръмп казва", добавя Обама.

Барак Обама коментира и доклада на спецслужбите в САЩ за хакерските атаки от Русия и влиявието им върху резултата от изборите за нов президент, спечелени от Доналд Тръмп. Държавният глава на САЩ призна, че е "подценил значимостта" на подобни атаки.

"Мисля, че подцених мащаба на това колко е възможна и влиятелна дезинформацията в информационната ера, в която живеем, както и доколко това влияе на отворените ни общества", казва Обама.

Той обясни, че в разговор, който е имал с Тръмп, е подчертал колко е важно доверието в разузнавателните служби и тяхната работа. 

"Ще има времена, в които единственият начин да вземеш добро решение е да имаш увереност, че целият процес работи", добавя американският държавен глава.

През последната седмица Доналд Тръмп каза, че е "голям фен" на разузнавателните агенции, въпреки че отхвърли версията, че кибер атаки от Русия са повлияли на резултата от изборите, на които беше избран. Но след това зададе въпроси как Демократическата партия и администрацията са отговорили на тези атаки, припомня Би Би Си. Тръмп ще встъпи в длъжност на 20 януари.