Обилният снеговалеж, ураганният вятър, сериозните навявания и нулевата на места видимост са причината в 6 области на Североизточна България напълно да се ограничи движението - и на леки коли и на тежкотоварни превозни средства.

В области Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе и Разград има пълна забрана за движение по абсолютно всички пътища от републиканската мрежа, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Изцяло затворен е и участък от магистрала "Тракия" - от Зимница до Бургас, както и старият път в района - от Петолъчката до Бургас.

"Там има много силен вятър и навявания. Видимостта е паднала под 10 метра и това спиране се налага, за да се избегнат пътни инциденти и катастрофи", каза регионалният министър Лиляна Павлова на извънреден брифинг.

В четвъртък вечер е въведена пълна забрана за абсолютно всички тежкотоварни превозни средства на територията на цялата страна.

От обяд ще бъде пускано поетапно движението на тирове единствено по направлението от София към Кулата (Гърция). По другите пътища ще остане пълната забрана за тирове.

На магистрала "Хемус" също е много тежко положението - обилен снеговалеж и ниска видимост. От АПИ съобщават, че магистралата е затворена в областите Шумен и Варна.

"Апелирам за повишено внимание - да се кара с максимум 40 км/ч. Видимостта на "Хемус" е малка, но магистралата е проходима, обработена за зимни условия за леки коли. Отворени са "Люлин" и "Струма", каза Павлова.

Има пълна забрана на движение през Петроханския проход, заради паднали лавини. Възможният маршрут е през магистрала "Хемус" и Ботевград, Мездра и Монтана.

Към 10 ч. затворени за всички МПС са е проходите Върбишки, Златишки, Троянски, Айтоски, Твърдишки.

Всички шофьори да тръгват със зимни гуми, призова Лиляна Павлова.

В София за почистване тази сутрин бяха затворени пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове във Витоша.

От Столичната община съобщиха, че приоритетно се работи по опасни, стръмни пътни участъци и по улици и булеварди, по които се движи градския транспорт. През цялата нощ без прекъсване са работили над 150 машини.

Градският транспорт се движи при зимни условия по всичките си маршрути.

Прогнозата за днес е за продължаващ снеговалеж, заради което институциите призовават хората, които нямат неотложна работа, да не излизат с автомобилите си.

Като спре снеговалежът, ще започнем и с почистването на вътрешнокварталните улици, но основната ни задача е да осигурим движението на градския транспорт, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Беше много тежко, снеговалежът продължи цяла нощ и макар в София снежната покривка да е около 25 см, в южните и по-високите части на града тя достигна 50 см”, каза тя.