Хората, които живеят до оживени пътища, по-често страдат от деменция, съобщи Би Би Си, като цитира британското медицинско списание „The Lancet”.

Близо 11% от случаите на деменция при хора, които живеят на по-малко от 50 метра от главни пътни артерии, вероятно се дължат на трафика.

Изследователите са проучили данните от почти 2 милиона канадци в продължение на 11 години – резултатът е, че замърсеният въздух и шумният трафик се оказват рискови за отслабването на мозъка.

Специалистите по деменция в Обединеното кралство коментират, че заключенията имат нужда от проверка, но звучат „правдоподобно“.

Близо 50 милиона души по света страдат от деменция. Засега обаче причините за това заболяване, което ограбва спомените и умствените способности на хората, остават неизяснени.

Публикуваното в „The Lancet” изследване се базира на наблюдения от над два милиона души в провинция Онтарио, Канада, между 2001 и 2012 година. За този период са били диагностицирани 243 611 случая на деменция, но най-висок риск е открит при хората, живеещи близо до оживени пътища.

В сравнение с други хора, които живеят поне на 300 метра от главен път, рискът е:

  • 7% по-висок при живеещи на под 50 метра

  • 4% по-висок при живеещи на разстояние между 50 и 100 метра

  • 2% по-висок при живеещи на разстояние между 101 и 200 метра.

Анализът стига до заключение, че между 7 и 11% от случаите на деменция при живеещите най-близко до главен път са причинени от трафика.

Изследователите са събирали данни и за други фактори – като бедност, наднормено тегло, образование, тютюнопушене, но не са открити достатъчно връзки между тях и деменцията.

"Ръстът на населението и урбанизацията принудиха много хора да живеят близо до натоварено движение. Близостта между хората и трафика и растящото равнище на заболелите от деменция са сериозни проблеми“, пише в изследването.

Лекарите препоръчват още проучвания за връзката между трафика и деменцията, особено във връзка със замърсения въздух и шума.

Да се местя ли на село?

Причините човек да избягва замърсения въздух в големите градове и досега бяха достатъчно много. Световната здравна организация твърди, че близо 3 милиона души годишно умират в резултат на замърсения въздух.

Прахът във въздуха увеличава риска от сърдечни проблеми, рак на белия дроб и други заболявания на дихателната система.

Засега обаче, изследванията не са достатъчни, за да бъде добавена и деменцията към този списък.

Проучването „намеква“, че вероятно има връзка, но все още не я доказва безспорно.

Така че, ако вече сте убедени, че трябва да се преместите на по-зелено място, то това изследване не трябва да променя плановете ви.

Според проф. Роб Хауърд от Лондонския университетски колеж „това изследване ни дава още един аргумент защо трябва да изчистим въздуха в градовете си“.

Изследователите предполагат, че шумът, фините прахови частици, азотните оксиди и частици от автомобилните гуми също вероятно имат връзка с появата на деменция.

Все пак, проучването е насочено само към това къде живеят хората с деменция и не може да докаже, че точно пътищата предизвикват болестта.