Атентаторът, разстрелял 39 души в новогодишната нощ в Истанбул, все още се намира в града, пише в. "Хюриет".

Силите за сигурност смятат, че той се укрива в къща в мегаполиса. Те ще претърсват всяко жилище, за което има и най-малкото подозрение, че там се укриват свързани с кървавата баня в клуб "Рейна". Те продължават операцията по издирването.

До този момент заради атентата бяха арестувани над 20 души на различни места в Турция. Частите за борба с тероризма претърсват места, за които се твърди, че са били посещавани от нападателя. В няколко от обискираните домове са открити документи на "Даеш" ("Ислямска държава"), която вече пое отговорност за атентата.

Полицията конфискувала компютър от едно от жилищата. Там се съдържала важна информация за джихадиста.

Изникват все нови и нови данни как атентаторът се е снабдил с оръжието и къде се е движил в Истанбул. Той се подготвял за нападението в продължение на 15 дни и то в града край Босфора. Имал хора в кварталите Каяшехир и Аксарай на бедния западен истанбулски район Зейтинбурну.

Атентаторът се срещнал с Иляс Манашарипов, наричан още "истанбулският емир" на "Даеш" и подвизаващ се с прякора Юсуф Ходжа. Това станало ясно след внимателен преглед на видеозапис от 15 декември 2016 г., на който терористът бил заснет на автогарата в централния турски град Коня. Манашарипов бил арестуван след стрелбата в "Рейна", твърди в. "Миллиет".

Вероятно атентаторът е ползвал фалшивото име Абу Мохамед Хорасани, продължава изданието. Той наел къща в истанбулския квартал Башакшехир три дни преди атентата. Напуснал я късно следобед на 31 декември 2016 г. и се отправил към Зейтинбурну. Там предполагаемият Хорасани се срещнал с неидентифицирано лице и според очевидци носел раница и куфар.

След това вероятният атентатор се качил на такси и поел към квартал Ортакьой, където се намира клуб "Рейна". Предполага се, че той получил в Каяшехир оръжието и патроните, които използвал при атентата. Двама души са арестувани заради оръжието и в момента текат разпитите им.

След масовия разстрел в "Рейна" убиецът сменил 4 таксита и прекарал остатъка от новогодишната нощ в ресторант в Зейтинбурну. Излязъл оттам в 10 часа сутринта на 1 януари и се срещнал пред заведението с друг неидентифициран човек. Двамата вървели известно време заедно, преди да се качат на кола и да изчезнат в неизвестна посока.

Същевременно стана ясно, че разпространеното в интернет селфи видео, което атентаторът си направил, било заснето на площад "Таксим" на 28 декември 2016 г. Той направил видеозапис на площада и от високо, като го свалил после на компютъра си.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак заяви днес, че предполагаемият Абу Мохамед Хорасани ней-вероятно е уйгур. Това е тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай и части от Узбекистан, Казахстан и Киргизстан.

Преди два дни бе съобщено, че атентаторът е гражданин на Киргизстан и се казва Яхе Машрапов. Оказа се обаче, че той е объркан с търговец от бившата съветска република.