Има "критична маса доказателства", че децата и възрастните със заекване имат общ физиологичен проблем, сочи изследване на учени от Детската болница в Лос Анджелис, САЩ, съобщи ScienceDaily.

Те открили, че регионалният приток на кръв към центъра на Брока - мястото във фронталния лоб на мозъка, което е свързано с речта, е ограничен при хората със заекване. По-тежкото заекване е свързано с по-малко кръв.

Центърът на Брока играе ключова роля в оформянето на речта. Сините региони показват намаления приток на кръв сред деца и възрастни, които заекват. Червените области са относително по-висок приток.

Освен това, ако има необичаен приток в друга ключова зона - речевата област на Вернике, която пък анализира думите, които чуваме, заекването е още по-силно. Данните сочат, че проблеми с връзката между двете области също предизвикват говорния дефект.

Водещият изследването Д-р Брадли Петерсън твърди, че досега не е правено подобно изследване. Неговият екип наскоро публикува и друго, в което се използва протонна ядрено-магнитна спектроскопия, което също сочи, че заекването е свързано с проблеми на връзките между различните области за реч, както и тези, свързани с вниманието и емоциите. 

Учените са впечатлени от изследването, тъй като говорният дефект и досега е в голяма степен мистерия за науката. Тезата за психологически причини е в голяма степен отхвърлена - с други инструменти е показано, че определено има физиологични причини за заекването.

През 2010 г бяха изолирани и три гена, свързани с това. Знаем, че има и генетичен елемент - три пъти по-вероятно е деца да заекват, ако имат близък роднина, който също заеква.

Известно е също така, че заекването е свързано с това колко притеснен и стресиран е човек. По тази причина момчетата заекват 3 до 4 пъти повече от момичетата. 

Дали обаче откритието на екипа на Петерсън може да помогне на хората с много тежка форма на говорния дефект, предстои да видим.