Столична община е общината в България, която публикува данни за замърсяването на въздуха от общо 7 станции на територията на милионния град.

Информацията я има на сайта и хората трябва да го знаят - аз лично започвам всяка сутрин работата си именно с тази информация, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ.

Като основни източници на замърсяването, което е факт през последните дни, тя посочи транспорта и отоплението на твърдо гориво.

Кметицата изреди и мерките - например модернизация на градския транспорт, а напоследък е системата за управление на транспорта изобщо. Тя каза, че е започнало поетапно изграждане на система, която ще дава предимство на обществение превоз на кръстовищата.

Вече имаме 4 кръстовища, на които да се дава предимство на градския транспорт по бул. "Мария Луиза" и работим това да стане повсеместно навсякъде.

Фандъкова отговори и на въпрос, че по света има практики в особено мръсните дни градският транспорт да става безплатен.

Има такава практика – обмисляме и тази мярка. Например за дни като вчерашния, а не днешния, защото вече няма проблем... Разбира се, трябва да направим анализи доколко тя би била ефективна, каза Фандъкова.

Относно отоплението на битови домакинства с твърдо гориво, тя каза, че едва ли идеята за филтри на комините е ефективна и реалистична. В момента общината работи с ХТИ, Техническия университет и БАН, включително с партньори в европейски градове.

Вчера тествахме електробус по линия 84, започва процес на купуване на още 120 автобуса на природен газ, за 2 години свалихме средната възраст на автобусите в София от 19 г. на 12 г., което е един много добър среден европейски стандарт, каза кметицата.

Тя разказа и за плановете за близките години:

Мисля през 2017 г. да удвоим велоалеите.

Работи се с чужди архитекти да се увеличат и пешеходните зони в София. През 2017 г започва реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев", там ще се въведе и изцяло пешеходна зона, съчетана с трамваите

Преди 2-3- седмици Центърът за градска мобилност представи процедура за таксуване според изминатото разстояние, която е внесена в комисията на СОС и трябва да бъде обявена в следващите месеци, за да започне нейното изграждане.

Можем да си позволиим да започнем цялостна реконструкция на бул. "Дондуков" – има 3 варианта на проекти: подмяна на травмвайното трасе, изграждане на ново по-безшумно, подмяна на настилките на тротоарите, с ново осветление, а вариантите са с паваж, асфалт или комбинирана, обяви Фандъкова.

В момента има двойно увеличение на пътуванията с карти, и съответно двойно намаление на пътуванията с билети, каза още тя. 

На въпрос - ще има ли винетки за влизане в центъра, тя каза: "Всичко е възможно, въпрос на дискусия". И напомни, че самото въвеждане на платени зони за паркиране е довело до намаляване на навлизането в централната градска част.

"Има още желаещи от граничните квартали за увеличаване на зелените зони", каза тя.

 Увеличен е двойно бюджетът и за вътрешнокварталните улици и ремонти в междублоковите пространства.