Думите на Анна Анцелиович, и. д. шеф на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), че употребата на допинг в руския спорт и подмяната на пложителни допинг проби е факт и е институционален заговор, са извадени от контекста на думите ѝ в интервю за "Ню Йорк таймс".

 Това се казва в официална позиция на РУСАДА часове, след като признанието на Анцелиович обиколи световните медии. 

"В отговор на публикация на вестник "Ню Йорк Таймс" РУСАДА заявява думите на временно изпълняващия длъжността генерален директор Анцелиович са изнадени от контекста, се казва в изявението на агенцията, цитирано от ТАСС. - В хода на разговора на Анцелиович с журналистката Ребека Руиз временнният генерален директор е направил забележка по повод доклада на Ричард Макларън, публикуван на 9 декември 2016 г., че той се е отказал от думите си "държавна система за допингиране" и е използвал израза "институционален заговор". И е изключил възможно участие на хора от висшето ръководство на страната. За съжаление Ребека Руиз е извадила от контекста тези думи и е създала впечатление, че ръководството на РУСАДА признава наличието на институционална схема за прикриване на допинга в Русия."

Нататък агенцията обръща внимание, че тя не разполага с правомощия да потвърждава или отрича такива твърдения. Още повече с тях в момента се занимава следствиято на Руската федерация. 

На 9 декември канадският адвокат Ричард Макларън за втори път в рамките на малко повече от година привлече вниманието с втория си доклад за допинга. Там той твърди, че над 1000 руски спортисти са били въвлечени в схема за допингиране, спонсорирана и защитавана на правителствено ниво в Русия по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. и на летните в Лондон две години по-рано. Докладът му бе предаден на Световната антидопингова агенция и МОК. 

В резултат няколко спортни федерации реагираха и на Русия бяха отнети домакинства на състезания тази зима. Най-голямото от тях е световното първенство по бобслей.

В достоверността на материала в "Ню Йорк таймс" се усъмни и спортният министър Павел Колобков. 

"Нашата позиция отстава без промяна, коментира Колобков пред ТАСС. - Предполагам, че в "Ню Йорк таймс" са изтълкували думите на Анцелиович неправилно. Мисля, че трябва да питате нея какво точно е имала предвид."

Преди това пък Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, заяви, че трябва да се провери как са преведени думите на антидопинг специалистката. И доколко написаното отговаря на действителността. Той добави, че Русия винаги е отричала наличието на държавна програма за допингиране.

Материалът в "Ню Йорк таймс" е под заглавие "Руснаците вече не отричат олимпийска допинг операция". Няма много цитати от Анна Анцелиович.

Тя е цитирана да казва следното: "Това е била институционална конспирация".