Изпълняващата длъжността шефка на Руската антидопингова агенция Анна Анцелиович признава пред в. "Ню Йорк Таймс", че в Русия е имало "институционален заговор" за употреба на забранени вещества в спорта и за манипулации на проби.

Това е първият случай, в който личност на такава позиция прави подобно признание. Откакто тръгнаха допинг скандалите с руски спортисти през миналата година, Русия винаги е отричала намеса "отгоре".

Авторитетната медия е направила интервюта с некоцина руски висши чиновници в спорта. Те са призвани да реформират системата и да върнат реномето на страната в спорта - поне това са споделили пред "Ню Йорк Таймс".

Разкритията за масово допингиране и "чадър" от държавата за нарушаване на правилата, в това число подмяна и прикриване на положителни допинг проби, бяха направени в два доклада на канадския адвокат Ричард Макларън, нает от Световната антидопингова агенция (УАДА) да направи разследване.

През месец май тази година бившият шеф на антидопинговата лаборатория в Москва Григорий Радченков разкри публично цялата схема - отново пред "Ню Йорк Таймс". Той каза, че в подмените на пробите са участвали агенти от Федералната служба за безопасност.

Анцелиович признава пред "НЮТ", че останала шокирани от тези разкрития. Тя признава за схема, но отрича участието на висши представители на руското правителство. 

На същото мнение е почетният президент на Руския олимпийски комитет Виталий Смирнов, който признава, че "са допуснати много грешки в миналото", но държавните ръководители нямали участие. В интервю за "Ню Йорк Таймс" той напомня за направените разкрития от руските хакери, които уличиха в системна употреба на допинг елитни спортисти от САЩ и Великобритания с разрешението на УАДА и МОК.

Руските спортисти никога не са имали такива възможности, изтъква Смирнов.

На голямата си пресконференция на 23 декември президентът Владимир Путин също отрече протекции от правителството в скандала. Според Путин, прокуратурата и следствието разследват инцидентите и ще извадят истината на показ.

"В Русия никога не се е създавала такава система за допинг в спорта, това е просто невъзможно, каза държавният глава. - Ще направим всичко, за да доведем нещата докрай и да ги извадим на показ."