Протест пред Съдебната палата в София събра за поредна година бащи, които са лишени от родителски права. Татковците за пореден път настояха за законови промени, които да им позволят да са близо до децата си, тъй като съдебната практика е почти винаги майката да получава пълните родителски права при развод.

Протестиращите бащи настояха да се въведе системата на споделеното родителство. Промяна в Семейния кодекс, която да урежда материята, съществува, но той "отлежава" без да бъде разгледан в пленарната зала.

Във Върфовния касационен съд е образувано тълкувателно дело и магистратите трябва да се произнесат дали действащия закон позволява да се разпорежда споделено родителство. В някои съдилища практиката е да се позволява такъв тип отглеждане на детето, но при споразумение между родителите. 

Облечен като Дядо Коледа баща припомни, че татковци често нямат достъп до децата си дори на най-светлите празници. 

"Нашият апел днес е споделеното родителство, възможност за децата, които са попаднали в конфликтна среда между родителите си, да имат достъп и двамата родители, независимо какви са техните лични взаимоотношения. Съдът не решава личностни проблеми, а да мисли от  гледна точка на детето. Когато има напрежение между двамата родители, в този момент, давайки правото на единия  родител, другият е ощетен. И много често в тази ситуация се използвани като оръжие децата.", обясниха бащите.

Татковците се събират на протест за поредна година. И винаги избират втория ден след Коледа, когато Българската православна църква отбелязва деня на Свети Йосиф - бен на бащата.