Годишните винетки ще важат за 12 последователни месеца, а не в само в рамките на календарната година, в която са закупени. Въвеждат се тримесечни и еднодневни винетки за всички пътни превозни средства.

Тези предложения в Закона за пътищата бяха приети от Народното събрание на първо четене. Надеждата на вносителите - депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, е поправката да бъде одобрена окончателно след коледната ваканция на парламента и преди предсрочното му разпускане в края на януари.

В момента годишната винетка, ако на нея пише, че е за 2016 г., важи само до края на годината. Държавата дава и един месец преходен период (до 31 януари), в който републиканските пътища може да се ползват със стария стикер. Ако новата идея бъде приета окончателно, то този вид винетки ще важат от месеца, в който са купени, до съответния месец на следващата година. Пример - купувате си стикер през септември и го ползвате до септември следващата година.

Сега опциите са за винетка със срок от 1 седмица, 1 месец и 1 година. Това обаче не е удобно за лица, ползващи автомобила си основно през лятото, и за граждани, които живеят в чужбина и се прибират в България само за няколко месеца в годината. И сега има еднодневни стикери, но само за камиони и автобуси.

Цените на винетките се запазват без промяна догодина - годишната ще струва 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.

Продажбата им за 2017 г. тръгна от вторник, 20 декември. Има ги в 2500 разпространителски пункта - големите вериги бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.

Парламентът прие на първо четене и промени в закона, внесени от Александър Ненков и Станислав Иванов (ГЕРБ), с които се въвежда т. нар. компенсаторна такса. Тя ще се заплаща, когато контролните органи установят, че водачът е използвал републиканските пътища без да е платил такса за ползване.

Мярката е насочена главно към транзитния трафик (гастарбайтерите) от Западна и Централна Европа към Турция и Близкия изток. По този начин контролните органи на изходите от България ще имат право да „санкционират” шофьори, които са карали по родните пътища без винетка.

Размерът на компенсаторната такса ще се определи от Министерския съвет.