"Нямаме от какво да се срамуваме".

Така зам.-председателят на СДС Румен Христов, който бе излъчен от Реформаторския блок за лице на взимането и връщането на третия мандат за съставяне на правителство, обобщи финала на преговорите и резултата, макар че вместо до нов кабинет се стигна до предсрочни парламентарни избори. Изявлението на Реформаторите дойде на "Дондуков" 2 след кратката церемония по връщане на нереализирания мандат и среща с президента Росен Плевнелиев.

 
Христов обясни отново, че дясната коалиция е направила прозрачни преговори за съставяне на кабинет с ясната идея, че "демократичната десноцентристка общност трябва да продължи да управлява България".

"Стремежът на Реформаторския блок за търсене на възможност са съставяне на ново правителство се свеждаше до запазване на стабилността на страната, непоставяне под съмнение на председателството на Европейския съвет в началото на 2018 г. и постигане на ново съгласие за управленската програма на мнозинството в парламента. По нея не се разбрахме", обясни Христов.

Той припомни, че дясната коалиция е била категорична, че ако няма консенсус по програма за управление, кабинет няма да бъде излъчен. И благодари на всички, които са участвали в преговорите, въпреки крайния резултат.

Зам.-председателят на СДС отказа да посочи точките от програмата, които са се превърнали в препъни камък. По думите му това вече няма значение. 

"Трябваше да се направи всичко възможно десноцентриската общност да продължи да управлява. Аз не очаквам добри дни за България, чака ни по-скоро сибирски студ...", каза още Христов.

На въпрос дали провала на третия мандат би значел край на Реформаторския блок - теза, която бе изказана неотдавна от представители на ДБГ, Христов отвърна:

"Реформаторският блок се стяга за избори. Не, това не е краят на Реформаторския блок. Ние прозрачно водихме преговори, нищо задкулисно не е имало".

Попитан как РБ гледа на нови политически проекти като този на бившия правосъден министър Христо Иванов - "Да, България", Христов беше кратък:

"На всички нови политически проекти пожелавам успех."