РОБИ ГРАМЪР, ЕМИЛИ ТАМКИН

В понеделник руският посланик в Турция Андрей Карлов беше убит по време на изложба в Анкара, застрелян от полицая Мевлут Мерт Алтънташ. Според свидетелства убиецът викал: "Ще ви накараме да платите за Алепо" преди да застреля посланика, очевидно правейки връзка с руската подкрепа на сирийското правителство в нейната жестока обсада на Алепо. 

Досега Русия и Турция заявиха, че това е стъпка, която цели да отслаби връзките между двете страни, а Държавният департамент на САЩ каза в изявление, че е готов да предостави помощ на двете държави. Не е ясно какво ще бъде следващото, което ще бъде казано или което ще се случи, но като се имат предвид обтегнатите отношения между Москва и Анкара през последната година, вековете на историческо съперничество и враждебност, и сблъскаващи се външни политики в сечта на сирийската гражданска война, има няколко потенциални ескалиращи сценария, които трябва да се имат предвид:

1. Руски хакери вземат на мушка Турция
Русия има склонност да предизвиква вътрешни политически проблеми в други страни чрез удобно програмирани във времето кибер атаки - само питайте САЩ. Турското правителство също е било жертва на подобни атаки преди. На 7 декември от "Уикилийкс" разсекретиха над 57 хил. имейла на Берат Албаярак, турския министър на енегргетиката и природните ресурси и също така зет на президента Реджеп Таийп Ердоган. Има данни, че Русия си е сътрудничела с "Уикилийкс" и преди, за да получат публичност хакнатите имейли. Руските кибер сурогати може да набележат като цел Турция и да разкрият още нелицеприятни тайни за хора от кръга на президента Ердоган.

2. Вече и без това крехките отношения между Русия и Турция могат да се развалят, като това доведе до подновяване на икономическия натиск върху Турция. Това се случи след ноември 2015 г., когато турски Ф-16 свалиха руски бомбардировач на границата със Сирия. В отговор Русия наложи ембарго на много турски стоки, турският износ за Русия падна със 737 млн. долара. Нещо повече газопроводът "Турски поток", който трябваше да е част от "стратегическото партньорство", беше замразен. Икономическата ситуация не се подобри преди Ердоган да се извини през юни 2016 г.

3. Убийството се използва като извинение за по-нататъшни репресии и в Турция, и в Русия. Ердоган арестува хиляди след неуспешния опит за преврат срещу неговото правителство този юли, пуч, в който се направи опит да се посегне и на неговия живот. Путин дойде на власт частично и като смаза неподчинението чрез насилие в Чечня. Убийството не вещае нищо добро за руското и турското гражданско общества.

4. Край на примирието в Алепо. Русия и Турция са от противоположни страни в сирийската гражданска война, но и двете участваха в постигането на последното примирие, което помага на бунтовници и цивилни да напуснат Алепо. Убийството може да предизвика прекратяване на примирието или да доведе до подновени престрелки на други места в Сирия. Руските сили действат в североизточна Сирия, недалеч от местата, в които турските войски вземат участие в междугранични атаки на градовете, държани от "Ислямска държава".

5. Русия може да играе с кюрдската карта. Турция е член на НАТО, което прави доста невероятно Русия да започне война със самата Турция. Карлов вероятно не е с други думи казано нов ерцхерцог Франц Фердинанд. Но Русия може да използва историческите си връзки с недоволното кюрдско население в Турция, което включва възможна подкрепа на кюрдските сили, които да сеят още терор. В събота кола бомба уби 13 войници и рани 55 в централна Турция. На 11 декември две коли бомби убиха 39 души и раниха 154 в Истанбул. Отговорност за атентата пое кюрдска военна групировка.

Коментарът е публикуван във "Форин полиси".