Убийството на руския посланик в Турция няма да бъде големият крах, който предполагате - това не е случилото се с Франц Фердинанд.

Вместо да се окаже клин в отношенията между Русия и Турция това убийство ще заздрави връзките между тях и неудобството от този пробив в сигурността, който изпитва Анкара може само да служи на плана на Путин за Сирия.

"Беше извършено престъпление и без съмнение това беше провокация, насочена към проваляне на нормализацията на руско-турските отношения и проваляне на сирийския мирен процес, който активно се движи от Русия, Турция, Иран и други. страни", каза президентът Путин в тв обръщение.

"Може да има само един отговор - да се задълбочи битката срещу тероризма. Бандитите ще почувстват, че това се случва", добави той.

Стрелецът, Мевлут Мерт Алтинташ, 22 -годишен полицай, използва пропуска си, за да получи достъп до арт галерията в Анкара и там да застреля с осем изстрела руския посланик Андрей Карлов.

"Ние умираме в Алепо, ти умри тук...Не забравяйте за Сирия, не забравяйте за Алепо", извикал Алтинташ, след като убил Карлов - това е запечатано от камерите.

Неговата самоличност, мотиви и връзки - ако има такива - може да се предположи, че ще бъдат основа за безброй теории на конспирацията.

Но смущаващият въпрос как дали джихадист, дали гюленист е успял да избегне службите за сигурност и да се приближи толкова близо до руския посланик поставя Турция в неприятно положение. 

От юни президентът Ердоган се опитва да е добре с Путин - като накрая се извини за свалянето на руския самолет над Сирия - и хвърли вината на вътрешните терористи гюленисти.

Проправителствените медии в Турция побързаха да прикачат убиеца към ФЕТО  - движението, ръководено от намиращия се в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли. 

"Големият саботаж" - това пише на първа страница на проправителствения вестник Yeni Safak - който обявява, че убийството е заговор на ЦРУ и ФЕТО с цел влошаването на руско-турските отношения - това беше и говоренето на президента Путин.

По ирония на съдбата може точно отношенията на САЩ с Турция да пострадат, тъй като Америка отказва да депортира Гюлен от неговия дом в Пенсилвания въпреки многократните молби от Турция.

Турските политици използваха туитър, за да обвинят за убийството "тъмните сили", като го нарекоха "провокация," насочена към дестабилизация на турско-руските отношения.

Не е в интерес нито на Русия, нито на Турция да раздухват убийството. Русия веднага потвърди, че планираните разговори за Сирия - за днес- ще се състоят.

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу, руският му колега Сергей Лавров и иранецът Джавад Зариф трябва да дискутират Алепо и по-голямата сирийска криза по покана на Кремъл.

От затоплянето на отношенията между Турция и Русия през лятото, кюрдският въпрос стои твърдо начело на плана на Анкара за Сирия и изглежда Турция ще бъде доволна да остави някои от противниците на Асад на студа.

Подкрепените от Турция бунтовнически групи водят войната срещу "Даеш" като част от операция "Щитът на Ефрат" и постигнаха сериозни успехи през последните няколко месеца, но турският приоритет е да наложи превъзходството си над сирийските кюрдски сили - неразривно свързани с Кюрдската работническа партия, срещу която Турция води кървава война на югоизток.


Турската буферна зона се разшири още на юг - с бунтовниците в покрайнините на Ал Баба, контролиран от "Даеш" град северно от вече контролирания от правителствените сили Алепо.

Вече хиляди сирийски бежанци се завърнаха в Джарабулус - град на границата, който силите, подкрепяни от Турция, взеха от "Даеш" през август и в който сега действат финансирани изцяло от Турция болници, пекарни и доставка на помощи.
При затворена за бежанци, които идват от Алепо, граница Турция ще се опита да формализира буферната зона с руснаците, иранците и чрез посредник благословията на сирийското правителство. 

След убийството от вчера президентът Путин има да разиграва по-силна карта.

Коментарът е публикуван в "Индипендънт".