Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че преговорите за съставянето на кабинет са се провалили, защото премиерът в оставка Бойко Борисов иска да ходи на избори. И е инструктирал финансовия министър Владислав Горанов да не приема условията на патриотите за повишаване на минималните пенсии.

"Това е единственият случай, когато един парламент приключва своята дейност, когато има стабилно мнозинство", каза Симеонов пред бТВ.

И допълни:

"Г-н Борисов иска да ходи на избори. Не знам кои му са съветниците, но това е причината".

Симеонов разказа, че преговорите са се водили 5 дни от сутрин до вечер. И поясни, че са разисквали най-важните въпроси, най-вече по програмата. Накрая се стигнало до 7-8 страници текст, по който нямало никакви разминавания. Симеонов специално изтъкна усилията на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Разката се направо този човек, искаше това правителство, всички ние искахме да запазим този парламент. Нашите избиратели не са ни пратили през две години да си играем на избори. Те са ни избрали за 4 години. На някой му се иска да ходи на избори", каза Симеонов.

Според него било е договорено приемането на антикорупционния закон, въпросите, свързани с бежанците, битовата престъпност, малките и средни предприятия, икономика, енергетика. Единственото, за което не било постигнато съгласие, е повишаването на минималните пенсии. Патриотите били склонни да бъдат вдигнати до 200 лв., а не 300 лв., каквото било първоначалното им предложение.

"Направихме невероятни отстъпки, чак ме е срам да си го призная", каза Симеонов.

Според него това означавало да се намерят 300 млн. лв, но това се оказало невъзможно. Симеонов припомни, че България през миналата година е платила 3 млрд. лв. непредвидени задължения и ще дава 5 години по 200 млн. лв. за 2 фрегати. Той изтъкна, че 50% от инвалидните пенсии са фалшиви.

"Цели цигански гета боледуват от една и съща болест", заяви Симеонов.

Според него към 12.00 ч. днес правителството е било готово. Владислав Горанов, който според Симеонов е "изключителен професионалист", обаче е бил инструктуран от премиера да не приема условията за пенсиите.

Според Симеонов Борисов не е трябвало да бъде в Хитрино, докато са се водили преговорите за нов кабинет. Той изтъкна, че и днес Борисов е отсъствал от преговорите и дори не е бил в София.

"В 10 ч. си грабна чукалата и отиде в Смолян да реже ленти. Ако един министър-председател мислеше отговорно за държавата, не би постъпил по този начин", заяви Симеонов.