ФИФА спази заканата си и глоби националните отбори на страните, играли с алени макове в памет на 11 ноември - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. 11 ноември в цялата британска общност се празнува като Деня на примирието, а почит се отдава на бойците, загинали във войните.

На 12-и имаше световни квалификации и въпросните тимове носеха на екипите си символа на празника - ален мак. Още дни преди датата ФИФА предупреди, че ще накаже отборите заради използването на политически символ. Глобите са налице.

Английската футболна асоциация е глобена най-тежко - 35 хиляди паунда. Шотландия, селекцията на която се изправи срещу "Трите лъва" на "Уембли", ще се бръкне с 15 698 лири. На толкова е оценено и "провинението" на Уелс. Най-малка е финансовата санкция на Северна Ирландия - 11 774.

Ирландия също не е пожалена заради друга "волност" - използването на знак в чест на Великден по-рано тази година. Глобата е 3929 паунда.

Недоволството заради санкциите в тези страни е много голямо. Такова бе още в началото на ноември, когато ФИФА размаха пръст. Англия и Шотландия пренебрегнаха световната футболна централа за битката си в Лондон. Целият двубой, завършил 3:0 за домакините, мина под знака на Деня на примирието.

Публиката се стече на стадиона със знамена и транспаранти с алени макове, а цялата арена и информационното табло също бяха осеяни с тях. Имаше и минута мълчание преди първия съдийски сигнал.

Вероятно заради това наказанието на Англия е най-тежко. В близките дни ще стане ясно дали футболните асоциации ще обжалват глобите. Случаят може да стигне дори Арбитражния спортен съд в Лозана.