"Правителство с премиер Бойко Борисов ще има само след нови избори."

"Правителство "Борисов-3" в мандата на това Народно събрание няма да има."

"Премиерът на най-голямата партия не може да бъде министър-председател с чужд мандат".

Това обяви финансовият министър в оставка Владислав Горанов пред Нова тв. И даде някаква яснота как вървят преговорите с Реформаторския блок за съставяне на кабинет с техния мандат.

Самият Горанов съобщи, че дори да се стигне до нов кабинет, той самият няма да е министър в него. Дали някой от останалите министри на ГЕРБ ще останат - това решение предстои. По думите на Горанов в момента разговори за персонален състав на евентуален кабинет с реформаторския мандат не са водени.

За разлика от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прогнозира над 20% вероятност за нов кабинет без предсрочни избори, Горанов обяви, че неговата прогноза клони около 0%. 

"Единственият съществен аргумент да се удължи живота на 43-ото Народно събрание е да се прекрои изборното законодателство, след като 2,5 милиона избиратели го поискаха", каза още Горанов.

От думите му стана ясно, че това е и основният параметър на преговорите за парламентарно мнозинство, които продължават. "Който не подкрепя това, ще си носи отговорността пред избирателите", заяви още финансовият министър в оставка.

Към момента позициите по темата "100% мажоритарна система" в самия РБ са различни - лидерът на СДС обяви позиция "за" преди дни, но от ДБГ смятат, че по-удачен вариант е смесената система. От Патриотичния фронт засега са твърдо против избори а ла Слави Трифонов - тоест според резултатите от референдума.

Горанов опроверга версията на БСП, че ГЕРБ протакали решението за предсрочни избори, защото ги било страх от служебно правителство, назначено от новоизбрания президент Румен Радев. Той встъпва в длъжност на 22 януари. 

"От първия ден след президентските избори и оставката на правителството на Румен Радев му беше предложено да предложи служебни министри и те да бъдат избрани с подписа на Росен Плевнелиев. Как тогава ни е страх", попита Горанов.

Финансовият министър каза още, че според него думата "дръжни сме", когато става дума за преговори за нов кабинет в действащия парламент, е пресилена, но е факт, че политическата култура изисква да се водя разговори с коалиционните партньори, с които ГЕРБ управлява в последните две години. По думите му дори да има съмнения, че е възможно отново правителство на БСП след избори, подкрепено от ДПС или от друг, в крайна сметка това се решава от избирателите, въпреки че БСП са доказали, че управляват лошо.

"Беше приет Бюджет 2017, държаната е стабилна, има достатъчно голям хоризонт, в който дъргавата може да продължи да функционира без сътресения и единственият смисъл да се удължава мандатът на този парламент за нещо различно от промяна в изборното законодателство.", заключи още Горанов.