Обвиняемият министър на отбраната в оставка Николай Ненчев ще “осветлява” зависимостите в правосъдието. Това става ясно от анонс на партията му – БЗНС, с който се призовават привържениците на “демократичните ценности и идеи” да се включат в протестно шествие, което ще се проведе тази неделя в столицата, предаде БГНЕС.

Събитието във фейсбук е кръстено "Да осветлим зависимостите".

“България има бъдеще само ако има законност. Ние имаме воля да се опълчим на системата днес”, заявяват съпартийците на военния министър в оставка.

Провеждането на протеста съвпада с очакваната кулминация на преговорите между мандатоносителите от Реформаторския блок и партията с най-голяма група в парламента - ГЕРБ. Неофициалната информация сочи, че ако се стигне до нов кабинет в рамките на това Народно събрание, Ненчев няма да бъде министър.

Насроченият протест е пореден опит на Николай Ненчев да привлече общественото внимание за разследванията срещу него. Преди седмица той излезе с открито писмо до главния прокурор, в което изразяваше съмнения, че е бил обект на подслушване в рамките на мандата му като министър. А първо се изказа доста неласкаво за Цацаров.

Шествието вдругиден съвпада с конгреса на БЗНС в НДК също в неделя. 

БГНЕС припомня, че Николай Ненчев е с две обвинения – за ремонта на руските самолети МиГ-29, както и за оказване на натиск за сключване на обществена поръчка за производство на облекла за армията.

Интересни бяха коментарите по въпроса, направени от бившия му колега в кабинета Христо Иванов, след като интересът на прокуратгурата към министри от кабинета на Борисов буквално "избухна" и те се заредиха на опашка пред столичното следствие.

Иванов каза, че е ирония, че Ненчев и Петър Москов са си мълчали, докато ГЕРБ е съсипвал съдебната реформа. И добави, че прокуратурата показва "политически мускул", че в момента "тече нова сделка" от мафията и целта на прокурорските действия е "някои хора да имат по-скромни очаквания" от новата сделка.