СИМОНА РУСЕВА

Псувни и всякакви нецензурни думи и изрази от 1 юли т. г. са под строга възбрана в Русия, съобщи Си Ен Ен. Санкции очакват всички, които не си мерят думите.

Това предвижда закон, разработен по лично нареждане на президента Владимир Путин. Целта? Прочистване на езика от плевелите на вулгарното съвремие.

Всеки филм първо ще бъде гледан от когото трябва. Ако в него се употребяват псувни и други вулгарни думи и изрази, той тяма да получи надлежния сертификат за показване пред публика. Сценаристите и рижисьорът да са мислили овреме.

Малки изключения се допускат за произведения на литетарутара, компактдискове и DVD-филми. Те обаче ще бъдат пломбирани и ще носят специален печат и обозначение: “Съдържа нецензурни изрази”. Ерго – купуването им не е препоръчително. Дали така ще се постигне желаният ефект да залежават или обратното – тиражите бързо ще се изчерпват, бъдещето ще покаже.

Ако някой псува на обществено място, ще бъде глобяван с до $ 70 (51 евро), допълни информацията ИТАР-ТАСС. Не са пощадени и чиновници, които не подбират думите си. Тяхното наказание е по-малко – до $ 40 (29 евро). Санкцията е по-мека, той като те често били предизвиквани от невъзпитани граждани.

Цялата строгост на закона се стоварва върху бизнесмени грубияни - до $ 1400 (1000 евро) глоба. Ако те повторно използват нецензурен език, санкцията се завишава в пъти по преценка на контролния орган. Ако и това не помогне, дейността им остава под възбрана за срок от три месеца. Ако санкционираният е собственик на голяма фабрика или концерн, със сигурност три месеца пропуснати ползи ще го вразумят.

След като в Русия и на Запад се вдигна шум около новия закон за чистотата на езика, преди малко от Кремъл обявиха мотивите: “Гарантиране правата на руските граждани за използване на официалния език, както и  съхраняването на традиционната езикова култура и нейното развитие на необходимата висота.”

Уточнява се също, че няма да се конфискуват произведения на литературата и изкуството, които са били пуснати на пазара и по кината до 1 юли т. г.