Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, съобщи правителствената информационна служба.

В Министерския съвет тази сутрин премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са се срещнали с представители на банката.

„По време на срещата министър-председателят подчерта условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия", се казва в съобщението.

Представителите на индустриалната търговска банка на Китай са потвърдили готовността си за финансиране на проекта при тези условия.

Преди дни НЕК изплати на „Атомстройекспорт“ 601 617 133 евро, присъдени по арбитражното дело между двете компании за поръчано и произведено оборудване.

В последните два месеца трима бивши министри на енергетиката и няколко бивши ръководители в НЕК получиха обвинения заради АЕЦ "Белене".