Работи се и по версия за превишена скорост на дерайлиралата влакова композиция в Хитрино, от чийто взрив загинаха седем души. Това заяви пред бТВ Бисер Минчев, главен разследващ на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

„Имам информация за превишена скорост на влаковата композиция в Хитрино, но тя трябва да бъде потвърдена”, заяви Минчев.

По думите му тази информация е дошла от негови колеги, които са били на работа в този момент в Хитрино.

„Те казват, че скоростта е била висока при влизане в гарата”, допълва Минчев.

Вчера е била свалена информацията от архивиращото устройство и на двата локомотива. Тя ще се разшифрова и тогава ще се знае каква точно е била скоростта на композицията.

„На влизане в селото влакът трябва да се движи с до 40 км/ч”, поясни Минчев.

Той заяви, че се работи по няколко версии, като не се изключва и тази за скъсване на вагоните. Има скъсване между пети и шести вагон, дали е преди или след дерайлирането – това също е една от хипотезите, по които се работи, допълни Минчев.

Станко Станков, управител на "Булмаркет ДМ" - фирмата собственик на катастрофиралата композиция - също заяви, че превишената скорост е вероятна и дора основната причина за инцидента. По думите му вече имало извлечение от "черната кутия" на единия локомотив.

Другите две възможни причини за трагедията са: проблем на железопътното трасе и проблем във вагоните, каза още Станков.

Той заяви, че тримата машинисти във влака категорично не са употребявали алкохол. Те били подложени на тест с дрегер веднага след катастрофата.

В района на гара Хитрино през тази година е имало 4 други инцидента, заяви управителят на "Булмаркет ДМ", но уточни, че не разполага с повече информация.