Цистерна от влакова композиция се взриви в Хитрино. Има поне седем загинали, над 29 ранени, има хора в неизвестност. Инцидентът е станал при влизането на влака в населено място. Избухна тежък пожар. Много сгради са напълно разрушени. Гара Хитрино се намира в центъра на селото. 

В следобедния час започна и пълната евакуация на хората от Хитрино.

 

Очевидци описаха случващото се като "страшна катастофа", "сякаш е паднал метеорит", "ад". Часове наред пожарникарите се бореха с огъня.

Снимка бТВ

Цистерна с пропан бутан и пропилен, част от товарна влакова композиция на "Булмаркет" с 26 цистерни, експлодира в Хитрино близо до Шумен. Взривът е станал в 5:40 сутринта на жп линията Русе-Варна.

В МБАЛ-Шумен бяха приети над 27 тежко ранени, с изгаряния и множество счупвания и фрактури, съобщи д-р Атанас Атанасов, директор на болницата. Четирима от пострадалите бяха транспортирани към криниката по изгаряния във Варна. Един почина в болницата от тежките си изгаряния.

Всички екипи в болницата бяха мобилизирани.

Влаковата композиция е от 26 цистерни, три от които са превозвали пропан бутан, 20 са превозвали пропилен (безцветен горим газ), а три са били празни. По първоначална информация на влизане в гарата една цистерна е дерайлирала и това е предизвикало взривовете. Причините за трагичния инцидент тепърва ще се изясняват.

На място пристигнаха пожарни автомобили, линейки и полиция. Над 200 пожарникари се включиха в потушаването на пожара.

"На терен работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, гасят възникналите пожари и издирват пострадали хора", съобщиха от МВР.

В селото са нанесени материални щети на над 50 къщи и други обществени сгради, съобщават още оттам.  

Към 12 ч започна и изтегляне на част от дерайлиралите вагони, към 13 часа на мястото на инцидента пристигнаха и кранове на БДЖ, с които бяха вдигнати обърнатите цистерни.

"Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента в Хитрино. На място на произшествието са изпратени 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ", съобщи във фейсбук страницата си премиерът в оставка Бойко Борисов.

 

По-късно Борисов пристигна на място в Хитрино, за да следи как вървят работите по овладяването на последиците от тежкия инцидент.
Премиерът в оставка разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

"Борисов е на мястото и ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, уточниха от правителствената пресслуоба.

Пострадалите ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 325 лв., оказва се съдействие на хората останали без подслон.

Президентът Росен Плевнелиев следи ситуацията в района край гара Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Президентът призовава отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от тежкото бедствие.

Окръжната прокуратура в Шумен започна разследване на престъпление по транспорта, предават от областната дирекция на МВР - Шумен.

На мястото на инцидента са изпратени окръжният прокурор и двама негови заместници, както и петима следователи от следствения отдел на окръжната прокуратура. Екипи от Национална следствена служба от следователи, съдебни медици, криминалисти и експерти също пътуват към селото.

С участие на служители на МВР и специалисти по противопожарна безопасност започват оглед на местопроизшествие и разпити на свидетели. Ще бъдат иззети измервателните уреди от локомотива.

Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) от Варна замерва качеството на въздуха от час в района на аварията ЖП гара Хитрино. Установено е повишаване на показателя фини прахови частици. Показателите на въглероден диоксид и въглероден оксид вече са в норма. Замерванията показват, че няма вредни токсични вещества във въздуха и няма опасност за здравето на населението, съобщиха от екоминистерството.

Светият Синод изказва съболезнования на близките на жертвите и на ранените и техните семейства.

"Семействата на загиналите, а и всички пострадали от катастрофата, сега се нуждаят от особена грижа, внимание и любов от страна на всички нас", написаха в специално обръщение от Синода. Патриарх Неофит призовава хората да се молят за пострадалите и да окажат нужната подкрепа и помощ.

Понеделник ще бъде обявен за ден на национален траур.