Над 1000 руски спортисти са участвали в специална програма за допингиране, ръководена и финансирана от правителството, твърди адвокатът Ричард Макларън, нает от Световната антодопингова агенция (УАДА) да изготви доклад.

За работата на Макларън се заговори още в края на миналата година. На базата на неговото разследване руските лекоатлети, а впоследствие и други спортисти, бяха спрени от олимпийските игри в Рио де Жанейро. През юли бяха разкрити още детайли.

Сега на бял свят излизат детайли от нова разработка на канадския адвокат.

Според него програмата е била в сила за летните игри Лондон 2012 и зимните Сочи 2014. Четирима медалисти от руската олимпиада и петима от английската са станали призьори по нечестен начин.

Те не са действали самостоятелно, а са имали протекция "отгоре" и са се възползвали от "институционална конспирация". В доклада се твърди, че програмата е достигнала огромни размери на форума в британската столица. Пълната картина нямало да стане ясна никога.

Русия отрича обвиненията, а Международният  олимпийски комитет настоява за реални доказателства. Все пак шефът на МОК Томас Бах обяви днес, че докладът на Макларън ще бъде разгледан от две комисии. Организацията имала интерес да разкрие истината докрай. Бах се закани, че ако наистина се докаже вина, въпросните спортисти ще бъдат наказани доживот.

В доклада се твърди, че пробите на две руски хокеистки в Сочи са били с мъжка урина. Подменени са били тестовете и на двама златни медалисти за Русия. Макларън прилага имейли, които доказват това. В тях се пита какво да бъде направено с положителните проби - да се запазят или унищожат.

Подмяната на пробите ставала през нощта. В Москва имало лаборатория, в която се съхранявали отрицателни проби от чиста урина, дадена преди игрите - готови да влязат в употреба при нужда.

Разработката посочва как точно са се подменяли пробите. Домакините на игрите в Сочи са действали като по филмите - агенти, за които се твърдяло, че са служители на допинг лабораторията, извършвали подмяната в малките часове на денонощието. При анализа никой не се усъмнявал, тъй като пробите били на същите спортисти.