"Ако ГЕРБ искат, могат да направят правителство още сега. Изходът от политическата криза е в ръцете на ГЕРБ".

Така депутатът от управляващото крило на Реформаторския блок и зам.председател на ДБГ Димитър Делчев коментира възможностите да не се стига до предсрочни парламентарни избори и опцията именно реформаторите да получат третия мандат за съставяне на кабинет. Снощи пред БНТ президентът Росен Плевнелиев заяви, че " с голяма степен на вероятност", макар и не със сигурност, ще връчи на коалицията третия и последен мандат.

По думите на Делчев отговорността за създаването на ново правителство няма как да е на друг, освен на най-голямата политическа сила в парламента, която е ГЕРБ. Преди ден обаче премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата за формиране на нов кабинет на Плевнелиев.

 
В ДБГ обаче са скептични, че 43-ото Народно събрание може да събере ново мнозинство за управление. Но от Реформаторския блок ще поканят ГЕРБ на среща идната седмица, особено след заявката на държавния глава за мандата, обясни Делчев.
 
 
Реформаторите обаче имат условия, ако все пак се намери вариант за ново правителство с техен мандат и участие на ГЕРБ. И едно от тях е в следващите седмици да бъде приет окончателно т.нар. "закон Кунева" за борба с корупцията. Темата бе сред основните в програмата на ДБГ, но законопроектът се препъва или бави вече повече от година. Други належащи реформи според депутата от партията на Меглена Кунева за тези в образованието (където Кунева е министър - б.р.) и в здравеопазването (начело с Петър Москов, който остана в управляващото крило на РБ - б.р.) 
 
 
"Да се създава кабинет само и само някой да вземе властта - ние в такъв филм не участваме", заяви Делчев.
По думите му новите избори не може да се правят по нови правила, тъй като няма време за приемането им, а и ремонт на изборното законодателство по-малко от 6 месеца преди избори е нередно и това са част от препоръките на Венецианската комисия.