Военни разходи в размер на 611 милиарда долара, допълнително финансиране за операциите в Ирак, Сирия и Афганистан и отхвърлени предложения на президента Барак Обама, чийто мандат изтича след седмици. Това са част от акцентите в приетия вчера нов законопроект за военния бюджет на САЩ.

Документът бе одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес с внушително мнозинство от 375 гласа "за" срещу 34 "против", съобщи Асошиейтед прес. В Конгреса мнозинството е на Републиканската партия, чийто избран президент Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност в началото на 2017 г. Законопроектът трябва да бъде гласуван и от Сената в началото на следвашата седмица, припомнят световните агенции.

Камарата на представителите отхвърли редица ключови предложения на Обама. Според разпоредбите в документа действащият президент на САЩ не може да продължи усилията си за закриване на затвора в Гуантанамо, подчертава Асошиейтед прес.

Проектобюджетът за отбрана включва 5,8 милиарда долара допълнително финансиране, поискано от Обама главно за операциите в Ирак, Сирия и Афганистан. 

Любопитна е частта от документа, засягаща отношенията с Русия. Информационната агенция ТАСС съобщава, че практически се забравяна военно сътрудничество между Вашингтон и Москва заради ситуацията в Украйна.

Според документа взаимодействието между Вашингтон и Москва в областта на отбраната ще бъде ограничено, докато министърът на отбраната и държавният секретар на САЩ не уверят Конгреса, че "Русия е прекратила окупацията на част от територията на Украйна" и е спряла действия, които "заплашват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО". 

В годишната сметка за отбрана на САЩ е записано и най-голямото увеличение на заплатитите на военнослужещите в страната от 6 години насам. Увеличението ще е с 2,1%.