Министерство на здравеопазването обяви централизирана обществена поръчка за покупка на лекарства на стойност 1,2 млрд. лева, съобщи в. "Капитал". Става дума за 800 вида медикаменти за общо 145 болници в страната, които трябва да стигнат за следващите две години.

Процедурата ще започне през януари следващата година.

Идеята е на министъра в оставка Петър Москов. Неговата теза е, че така ще се спестяват 144 търга, защото иначе болниците поръчват нужните лекарства поотделно. По-голямото количество ще доведе до по-големи отстъпки, а и болниците няма да виждат кой наддава, нито пък търговците ще знаят за кои клиники отиват техните лекарства. В момента определени болници дължат половин милиард на определени доставчици, така те няма да знаят дали не доставят медикаменти на някое заведение, с което имат съдебен спор. Промяната е част от мерките за ограничаване на злоупотреби в здравеопазването.

Това обаче не е първоначалната версия на идеята - според нея трябваше да участват всички 400 болници в страната и всички 190 доставчици на медикаменти. Търгът няма да включва и всички необходими лекарства. Процедурата се е забавила, оправдават се от министерството.

Ако тя се проведе, ще разпредели бизнеса в сектора за следващите две години, и ще обвърже за този период болниците задължително с определени търговци.