"Даеш" ("Ислямска държава") сменя тактиката на терористичните нападения в Европа и ще използва по-често коли-бомби, предупреди днес Европол.

Европейската полицейска централа публикуван днес в Хага доклад според който се очаква терористите да зареждат автомобили със самоделни взривни устройства направени от материали закупени от търговската мрежа или с военни експлозиви. Такива средства досега не са използвани в Европа.

"Но като се има предвид, че оперативните методи, използвани в Близкия изток имат тенденция да бъдат копирани от терористите в Европа... е напълно допустимо, че Групировката ИД да ги използва в един момент".

Терористичната мрежа осъществила атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г. и в Брюксел на 22 март 2016 г. е имала намерение да използва коли-бомби, но в последния момент е променила плановете си заради намесата на полицията.

Миналия септември силите на реда във френската столица откриха лека кола пълна газови бутилки близо до катедралата Нотр дам. В предградията бяха арестувани три млади жени подготвяли атентат с въпросния автомобил и направлявани от Даеш в Сирия.

Европол изразява също тревога, че след Сирия Либия се е превърнала в тилова база за терористите от Даеш, където те да подготвят нападения в Европа и в Северна Африка.

Службите за сигурност в Европа са арестували 667 души по подозрения в джихадизъм през 2015 г., се казва в доклада.