Полицейските служби и прокуратурите в 30 страни разбиха международна банда за кибератаки и арестуваха петима души, съобщи Европол.

Сред участвалите в операцията държави е и България. Ударът е безпрецедентен и е нанесен на 30 ноември след 4-годишно разследване. Операция "Лавина" е наречена на името на престъпната мрежа.

Претърсени са десетки адреси в цяла Европа. Конфискувани са 41 компютърни сървъри. Други 221 сървъра са изключени.

Жертвите на действията на "Лавина" са над 500 000 в повече от 180 страни по света.

Числата наистина са гигантски и по тази причина операцията е безпрецедентна, отбелязва Европол. Тя е ръководена от Германия - полицията в град Ферден и прокуратурата в град Люнебург. Сътрудничат и САЩ чрез прокуратурата в Западния окръг на щата Пенсилвания, ФБР и Министерството на правосъдието. От европейска страна участват Европол и Евроюст - правосъдният орган на ЕС.

"Лавина" заразявала чужди компютри с малуер, т. е. зловреден софтуер. Тя вербувала и парични мулета. Това са хора, използвани като посредници за прехвърлянето на пари от сметките си към тези на извършители на измама, често в други държави.

Само в Германия мрежата е нанесла щети за 6 милиона евро. Това станало чрез кибератаки срещу системи за банкиране в страната.

А цялостните вреди от атаките с малуер се оценяват на стотици милиони евро.

Разследването започнало през 2012 г. в Германия. Тогава значителен брой компютърни системи били заразени от криптовирус, а достъпът на потребителите ил блокиран. Хакерите искали паричен откуп от потребителите, за да премахнат заразата. Милиони лични и служебни компютърни системи също били инфектирани с малуер, което позволило на престъпниците да се сдобият с банкови и имейл пароли. Сдобили се с тази информация, хакерите можели да извършват банкови трансфери от сметките на жертвите. 

Уникалното при "Лавина" била технологията, известна като "бърз поток". Тя позиционира интернет адреси с вградени малуери на различни места през няколко минути. По този начин трудно могат да се засекат всички заразени компютри.

Престъпната мрежа разпространявала малуери от 20 семейства като goznym, marcher, matsnu, urlzone, xswkit и pandabanker.

А вербуваните парични мулета изпирали източените пари чрез закупуването на различни стоки.