"Нищо лошо не се е случило. Държавата има и бюджет вече, ако успеят Росен Плевнелиев и Румен Радев да се разберат за служебно правителство, което да изкара до изборите – нищо лошо не се е случило."

Така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира ситуацията в страната, която, по всичко личи, отива към предсрочни избори, след като ГЕРБ върна връчения му от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на нов кабинет.

"Демокрацията е най-ценното нещо, когато народът дава правото кой да управлява, народът го и взима", каза още той по повод отказа да формира втори кабинет.

По думите му възможността за ново правителство в 43-ия парламент към момента изглежда изчерпана. Той обясни и защо първо е казал, че дължи подкрепа на Патриотичния фронт за кабинет, ако решат да правят такъв, но после ГЕРБ обяви друго решение:

"Когато правехме правителство преди две години, бяхме в хипотезата избори до дупка. А помните след ерата на БСП и Орешарски в какво състояние беше държавата. Затова и всеки пък за това време, колкото пъти отида в парламента, благодаря и на Реформаторите, и на Патриотите, и на АБВ, че има парламент и се работи.

Това сега като възможност се изчерпа. Винаги съм държал на дадените думи и както Патриотите казаха – ще подкрепяме, но няма да участваме във властта, това ние им го дължим. Но на практика – всичко, което те искаха, в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин. Повишение на пенсиите - да - но когато има излишък и траен икономически ръст. Винаги сме давали пари за Коледа и Великден. Ние сме за пенсионната реформа, но едва три тримесечия имаме ръст на икономиката. И ако сега решим нещо, може едни хора да останат излъгани и без пенсии после."

Борисов обаче отказа да каже в прав текст дали ако третият мандат за правителство отиде при Реформаторския блок, ГЕРБ ще дадат подкрепата си.

"Всяка моя хипотеза се обръща, че съм си променил мнението, става теза. Затова - като се съберат, като си вземат решението, като ме поканят на среща, след това ще изляза ей така пред вас и ще си кажа мнението. Защото една от големите ми грешки е, че като ме питате - аз си казвам, а после слушам анализатори какво съм искал и какво съм мислил да кажа..."

Премиерът в оставка обаче се ядоса на въпрос за ползването на джипове от държавни мъже под охрана. Затова последва дълго обяснение по темата.

Тези джипове не само, че се ползват от всички, както НСО ги разпредели - за премиери, президенти, гости, но много добре си спомням как с един от тях возих Дейвид Камерън по границата с Турция. И българите получиха безвъзмездно 40 джипа в резултат на това возене. След Дейвид - Виктор Орбан, а благодарение на него и Вишеградската четворка в Братислава на срещата на ЕС само България, целево, извън всякакви бюджети, получи 320 млн. лв.  

Борисов обясни, че има и много по-луксозни коли, с които може да се обезпечава сигурността му. После се похвали, че е издействал подарък от канцлера на Германия Ангела Меркел - 12 чисто нови джипа за границата, които ще пристигнат през декември у нас. И продължи:

"И вие ми се огледахте, че когато съм ходил посред нощите в Харманли, съм се возил в този джип.

Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще поръчам в Русия една "Лада Нива" да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм задържал и екстрадирал. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола. Добре, ще поема и този риск за себе си, но ще бронирам една "Лада Нива" и ще се возя с нея."