Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов върна връчения му от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на нов кабинет в 43-ото Народно събрание. Цялата процедура приключи за 3 минути. 

Цветан Цветанов подаваше на Бойко Борисов папките, които той от своя страна връчваше на президента Росен Плевнелиев.

Борисов, придружен от заместника си в партията и водач на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, влязоха на "Дондуков" 2 точно в 10,58 ч. След кратко позиране за фотографите, точно в 11 ч. в залата влезе и държавният глава, с което започна конституционната процедура за връчване на мандати за съставяне на кабинет в действащия парламент.

- Добре дошли в президентската институция - заяви Плевнелиев.

- Здраве желая - стисна ръката му Борисов.

Президентът, както е по процедура, попита лидера на ГЕРБ и Цветанов дали парламентарната група има решение да излъчи премиер, на когото да бъде връчен мандатът. 

- Имаме - лаконичен и усмихнат бе Борисов и подаде на Плевнелиев синя папка, която той прочете. В нея пишеше, че посоченият от ГЕРБ за премиер е Бойко Борисов. 

Държавният глава върна друга папка с възлагане на мандат. Борисов я пое и веднага предложи нова на Плевнелиев. Той я прочете.

"Няма да предлагам в 43-ото Народно събрание структура и състав на Министерски съвет", пишеше в документа.

В бялата папка бе документът, с който Бойко Борисов отказва да формира ново правителство в рамките на 43-ото Народно събрание.

Цялата процедура отне точно 3 минути, заедно с поздравленията. Президентът Плевнелиев покани Борисов и Цветанов на среща, закрита за медиите.

След отказа на първата по големина парламентарна група и кандидата й за премиер - в случая Бойко Борисов, да направят нов кабинет, по конституция следва президентът да връчи мандат на втората по големина група. Това е "БСП - Лява България".

Държавният глава няма срок, в който трябва да пристъпи към втората крачка. Лидерката на левицата Корнелия Нинова е категорична, че БСП няма да прави правителство, затова би следвало и вторият мандат да бъде върнат веднага след връчването му.

Третата стъпка според текстовете на основния закон е президентът да връчи трети проучвателен мандат за кабинет на парламентарна сила по свой избор. Плевнелиев вече заяви, че изборът му би зависел от възможността за съставяне на правителство в действащия парламент, за да не се стига до служебен кабинет, а оттам - нови предсрочни избори. Те обаче могат да бъдат насрочени само от новоизбрания президент Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари. По конституция действащият президент Плевнелиев няма право да прекрати мандата на 43-ия парламент. Това значи, че не може да посочи и дата за нов вот, тъй като отново според основния закон разпускането на депутатите и насрочването на вот става с един и същи президентски указ.

В конституцията няма и срок, който да обвързва Плевнелиев с връчване на третия мандат, след като вторият му бъде върнат. Така дължината във времето на конституционната въртележка зависи от държавния глава.