Двама големи футболисти от близкото минало - бразилецът Роналдиньо (36 г.) и аржентинецът Хуан Роман Рикелме (38 г.), са изявили желание да играят за бразилския "Шапекоензе", който загуби почти целия си отбор в самолетна катастрофа край колумбийския град Меделин.

И двамата да отказаха от спорта през миналата година.

Клубът е засипан с оферти от доброволци или от клубове, които са готови да преотстъпят на Шапе свои играчи, като продължават да им плащат заплатите, за да не натоварват бразилския тим.

Оцелелите шефове на отбора заявиха, че ще направят всичко възможно отборът да продължи да играе във футболния елит на страната си. 

"Времената са много трудни за "Шапекоензе", коментира Роберто Асис, брат и мениджър на Роналдиньо, който спря с футбола като състезател на гранда "Флуминензе". - Ако се свържат с нас, ще разговаряме. Сега само искам да кажа, че сме готови да помогнем. Брат ми се вписва в профила за играч на "Шапекоензе". Но сега трябва да се помогне първо на семействата на загиналите и оцелелите да си стъпят на краката. Нека не спекулираме повече. Ние сме бразилци и като такива сме част от трагедията и трябва да бъдем заедно."

Все повече се засилват слуховете, че на 21 декември футболната асоциация на Южна Америка - КОНМЕБОЛ, ще присъди купата от неиграния финал на "Шапекоензе". Първото предложение за това дойде от съперника - "Атлетико Насионал" (Меделин).

А отборът на "Атлетико Минейро" няма да излезе на терена за мача си с "Шапекоензе" от последния кръг на бразилското първенство и ще подари три точки на своя съперник, съобщи президентът на клуба Даниел Непомукено.

"Федерацията трябва да разбере, няма как да играем. Да пристигнем в града след такава трагедия, няма как да излезем на терена или да празнуваме голове. Вярвам, че федерацията ще ни разбере. Това е много важно решение, което президентът ни взе", коментираха от "Атлетико".

Отборът се намира на 4-то място в класирането и ще остане на тази позиция, независимо от резултата в последния кръг.

Междувременно разследването в Колумбия и Бразилия стига до все по-конфузни факти от катастрофата. Стана ясно защо е закъснял полета от Санта Крус, Боливия до Меделин. Екипажът търсил... електронна игра на един от футболистите. Закъснението се е оказало фатално, тъй като самолетът е трябвало да зареди гориво на междинно кацане.

Възможно летище за това е било в Кобижа (на границата между Бразилия и Боливия). Само че то е затворило и така самолетът на незаконната авоикомпания "ЛаМия" не е могъл да допълни резервоара си там.

Водещата теза вече е, че причина за катастрофата е привършило гориво. От гледна точка на времето, полетът е продължил с 20 минути повече, отколкото може да стигне наличния керосин. Пилотите са поискали спешно кацане в Меделин - крайната си дестинация, но е трябвало да изчака други самолети, които са кацали по график.

Според шефа на авиокомпанията Густаво Варгас, пилотът на своя глава преценил, че горивото ще стигне, поради което е пропуснал зареждане и в Богота, Колумбия. 

А тезата за видеограта е доказана от чат в интернет между футболисти на борда и тези, които са останали в Бразилия. Електронната игра била в куфар в багажното пространство и трябвало да бъде извадена оттам.