Премиерът в оставка Бойко Борисов е поръчал на шефа на НСО Ангел Антонов да върне джиповете на горските стопанства.

В съобщение от правителствената пресслужба се посочва, че Борисов е поискал това в разговор с директора на службата, която е на подчинение на президента. 

Искането на Борисов е свързано със скандала около луксозните джипове, които четири горски стопанства си купиха, но се оказа, че те не са стигнали до гаражите им, а са били взети от НСО.

В прессъобщението от Министерския съвет се хвърля отговорността на НСО за това, че колите са предоставяни на премиера. 

"За охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата. Автомобилите са използвани също и за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове", се посочва в съобщението.

Луксозните джипове, купени преди година от няколко горски стопанства в страната, се оказаха предоставени за безвъзмездно ползване на Националната служба за охрана (НСО) – при това почти без да бъдат използвани по основното си предназначение – да осигуряват транспорт на платежоспособни ловци из горските ни стопанства. Един от луксозните високопроходими автомобили през лятото бил забелязан да шофира самият премиер Борисов, показа материал на бТВ.

Точно преди година земеделският министър Десислава Танева и шефовете на държавните предприятия купуват на горските скъпите коли - с кожен салон и климатизирани седалки; с монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри. Според специалисти подобни машини не са подходящи за планината.

Джипове са купени от държавните горски предприятия в Благоевград, Смолян и Сливен, докато в Северното централно предприятие в Габрово процедурата по купуването е прекратена. Проверка на бТВ показва обаче, че никоя от скъпите машите не се използва по презназначение.

Джипът в Благоевград „изпълнява държавни задачи по предназначение”, но не е в предприятието. „Имаме на практика договор с НСО”, призна неговият директор.

В Смолян джипът също се използва за „обслужване на други важни дела”. От бТВ твърдят, че разполагат с договора, по който този джип е отдаден за безвъзмездно ползване на НСО.

Едно от обясненията за този ход е, че отдаването е свързано с българското председателство на ЕС, което започва едва в началото на 2018 г. и ще продължи шест месеца.

В Сливен директорът на Югоизточното държавно предприятие не беше открит, а заместникът му казва, че мисли, че джипът е предаден на НСО.

Според обяснението на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов пред бТВ не е рядкост държавните горски предприятия да предоставят техника на други държавни служби – например сега 25 коли горски със смесен състав – полицаи и горски, охранявали границата с Турция. Имало и автомобили, предоставени на МВР, на пожарната, както и на манастира в Атон.

Според изчисленията на неговото ведомство разликата в приходите от организиран ловен туризъм между 2015 и 2016 г. е над 500 хил. лв., което почти покрива инвестицията в джиповете.

Колите са използвани „по предназначение”, увери Костов, макар да не успя да каже кога и колко пъти са били използвани точно за организиран ловен туризъм.