Френският президент Франсоа Оланд изненадващо обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат на изборите догодина. Това съобщи Би Би Си.

"Реших да не бъда кандидат за нов мандат", заявява социалистът в телевизионно обръщение на живо, цитиран от медията. 

С акта си Оланд става първия действащ президент на Франция, който не участва отново в избори за преизбирането си. В последните месеци популярността му според социологията в страната спада. 

Държавният глава на Франция заявява, че е наясно с рисковете, ако не се кандидатира, и предупреждава за опасността от крайната националистическа десница.

Една от първите реакции на новината дойде от бившия икономически министър на Франция Емануел Макрон, който нарича решението на Оланд "смело". Самият той в момента е кандидат за президент на страната като независим центрист, след като напусна управлението на Франция преди няколко месеца. 

Решението на Оланд да не участва в президентския вот отваря надпреварата в Социалистическата партия. Изборът на претендент за поста от левицата ще е през януари. Засега министър-председателят Мануел Малс изгледжа е фаворитът в надпреварата сред социалистите. Той заяви миналия уикенд, че ще участва в състезанието за номинация за президент, припомня още Би Би Си. 

Вече е ясен и претендентът на десницата - Франсоа Фийон.

Според последните проучвания на общественото мнение той би взел преднина на първия тур на президентските избори догодина срещу кандидатурата на Националния фронт на Марин льо Пен.