30% от българите над 16 години не могат да си позволят да се срещнат с приятели или да излязат със семейство си за питие или вечеря поне веднъж месечно. Това показват данни на Евростат, публикувани днес. Общо в целия Европейски съюз подобен проблем имат 13% от населението. За 36% от унгарците и за 35% от румънците излизането на по питие с приятели поне веднъж в месеца също е проблем.

Основната причина за това е липсата на средства. По този показател малко по-добре от Унгария, Румъния и България са Гърция, Малта, Ирландия, Литва, Португалия, Германия и Италия. Във всички тях делът на хората, които не могат да си позовлят поне веднъж в месеца излизане, е над средния за ЕС. Докато в някои от държавите причината са ниските доходи, то в други това е и високата цена на труда и съответно доста по-високите цени в заведенията.

Различно изглежда този проблем в различните възрастови групи. Докато в България най-невъзможно е излизането на питие поне веднъж в месеца за хората над 65 години, то в Унгария и в Ирландия най-засегнати са най-младите – хората до 25 години.

В другия край на таблицата е Швеция. За 99% от шведите не е никакъв проблем поне веднъж месечно да отидат с приятели на заведение. Макар и малко по-ниски като данни, подобна е картината също във Финландия, Дания и Холандия.

Най-добре от бившите социалистически страни се представя Чехия. Едва 3,4% от населението на централноевропейската страна изпитват трудност да седнат на питие с приятели навън. И най-засегнатата част от населението не са пенсионерите, а активните хора между 25 и 64 години.