В Москва все още не са разбрали кого приветстваха на крака, когато дойде новината за победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ. Въпреки че всички очакваха победа за Хилъри Клинтън и пратеници на Кремъл водеха неофициални преговори с нейния екип, се случи почти невероятното: Америка показа своя нрав и непокорност.

С какво това заплашва Кремъл? Преди всичко с непредсказуемостта на новия президент. Ако с Клинтън, въпреки нейната антируска предизборна риторика, можеш за нещо да се договориш, то с Тръмп ще бъде доста по-сложно. Напомням само едно негово изказване за руските военни самолети и техните провокации към американските военно-морски сили: „Трябва да ги свалят“. Сега си представете, че започнат да свалят руски самолети не само при полети над американски военни кораби, но и в небето над Сирия. Как тогава ще реагира Москва на Доналд Тръмп?

Както е известно, срещу Русия действат международни санкции, наложени както от САЩ, така и от европейските страни. На Тръмп няма да му се получи да ги отмени, дори и да има огромно желание, доколкото абсолютно мнозинство в Конгреса подкрепя тези санкции. Да преобърне позицията на Америка няма да се удаде нито на Тръмп, нито на който и да било друг. Новият държавен секретар на САЩ ще бъде „ястреб“, а не „гълъб“, и няма никакъв смисъл да звъниш в Белия дом, за да се оплакваш от отношението на Държавния департамент към Русия.

Днес сме в най-интересното време: трябва да се гради политика с поглед към новата администрация в Белия дом, а Кремъл не знае какво да прави. Неизвестно е как Тръмп ще се държи с Украйна и Сирия. Ако се следва логиката от неговите предизборни изказвания, то новият президент трябва да е склонен да се опре на идеите на Кремъл за решаване на проблемите с Крим и с „Ислямска държава“ - един такъв извод обаче може да се окаже погрешен.

Всяка една грешна стъпка в тези региони може да се сблъска с такива неприятности с новия стопанин на Белия дом, каквито не може да си представите дори. Страшно много ще зависи от Държавния департамент и от Конгреса на САЩ, а там вече намекнаха: докато има „Кримнаш“, на никакъв рестарт в отношенията между Съединените щати и Русия не може да се разчита.

САЩ днес са като върху ТРЪМПлин. Никой не знае какво ги очаква утре. Свидетели сме на радикална смяна на администрацията, която ще доведе и политически промени. Въпреки че не е необходимо да се надценява Тръмп, политическа Америка не е устроена така, както Русия: в САЩ няма никакъв „вертикал на властта“. Още повече, много хора си спомнят знаменитата фраза на Джордж Буш, произнесена по време на предизборната кампания: Read my lips: no new taxes – Четете по устните ми: никакви нови данъци! Въпреки уверенията на Буш, по-късно данъците бяха вдигнати. Има голяма вероятност миналото да се повтори. Каквото и да е говорил Тръмп до изборите, като се сблъска с реалността, съвсем скоро той ще промени позицията си по повечето остри въпроси. Традицията е, когато става дума за Русия, републиканците да не са много благосклонни към приятелски връзки.

Отношението към Русия не беше най-голямото разминаване между двамата кандидат-президенти в САЩ. Америка има достатъчно свои проблеми, за да се мотае и Путин в краката й. Нито един от ключовите членове на администрацията на Доналд Тръмп няма да се забърза към Москва след встъпването в длъжност. По традиция, новият президент на САЩ първо се среща със своите съюзници в Лондон и Берлин, а чак след това с който и да е друг. Не вярвам този път традицията да бъде нарушена. Тръмп не може да не вижда опасността от приятелството с една страна-агресор. А ако говорим просто за бизнес, то Тръмп по-скоро би се заинтересувал от сътрудничество с Украйна, отколкото с Русия. Доколкото пък войната в Сирия не е само срещу „Ислямска държава“, а по-скоро за евтиния нефт от Ирак и газ от Катар, Белият дом едва ли ще поиска да поддържа своя конкурент – Кремъл.

Главната тема във външноикономическите отношения на Белия дом ще бъде, несъмнено, Китай, където интересите на САЩ са много по-големи, отколкото в Русия. Трудно е да се предвиди как точно Китай, който има положително салдо в двустранната търговия, ще повлияе на Тръмп. Може пък да се постарае да го убеди в ползата от това да получи като свой протекторат Далечния Изток на Русия. Ако Москва е могла да „отсече“ от Украйна Крим, то защо Китай да не „отсече“ от Русия Далечния Изток?

Герман Обухов е координатор на международната коалиция „Спрете фашизма в Русия“. Коментарът му е публикуван в сайта на Радио „Свобода“. Преводът и заглавието са на Клуб Z.