"На всички ни е ясно, че за пореден път има промяна в генералната линия на ГЕРБ. Нищо ново."

Това бяха първите думи на лидера на НФСБ и съпредседател на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов в отговор на позицията на ГЕРБ от днес, че няма да подкрепят кабинет с мандат на националистите в този мандат. От обединението не се съгласиха с аргументите на ГЕРБ, че досегашните им партньори "саботирали" пенсионната система с предложенията си за по-висока минимална пенсия, че тези предложения не били аргументирани. Симеонов припомни, че идеята за повишение на минималните пенсии и индексиране на останалите не само не е нова, но е предлагана и през 2015-а, и през 2016-а година.

"Става дума за 800 млн. лв. за пенсии. Дали сме аргументи откъде мога да дойдат парите. Който е имал уши - той е чул. Но ето един аргумент, за ваша информация, който не казахме от трибуната. На заседанието на Министерския съвет в оставка е гласувана сумата от 1 млрд. лв. за програмата за саниране. Значи могат да бъдат извършвани подаръци под формата на 1 млрд. лв., но не могат да се намерят пари за повишаване на минималните пенсии. Разликата е само, че при пенсиите няма комисиона...", заяви Симеонов.

Той припомни още, че за разлика от предишни години, този път проектът за бюджет за 2017 г. не е бил съгласуван с подкрепащите правителството формации, а е бил "изсипан отгоре" без никакво обсъждане.

Другият съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов добави, че ангажиментите за ръст на пенсиите са заложени в управленската програма на кабинета "Борисов 2", който вече е в оставка и прочете точните текстове, под които са се подписали и лидера на ГЕРб Бойко Борисов, и водачите на Патриотичния фронт. По думите му днес ГЕРБ са се напънали и са родили само неистини. 

"Преди 2 години, когато говорихме за пенсии, казаха, че трябва да се извадят едни 4 млрд. лв заради КТБ. На следващата година бяха 2 млрд. лв. за стрес тестове...  Сега ни обвиняват, че сме нарушили добрия тон и диалог. Кое е нарушение на добрия тон – когато някой внася бюджет, който не ти е представил, или когато ползваш правилника на Народното събраие?", попита Каракачанов.

Патриотите обявиха, че за тях действията на ГЕРБ от днес са "опит за измъкване от вчерашното обещание". На въпрос значи ли последният развой на събитията, че Патриотичният фронт вече не би правил опит за ново правителство, Симеонов каза:

Приемаме участието ни в политиката като дълг, да запазим стабилността. Патриотичният ни дълг е да не допускаме нестабилност. Притиснати сме до стената, за да не я допуснем нестабилност. Искаме да направим експертно правителство. И 1% вероятност да има, ще се опитаме да реализираме правителство.

В хора от изказвания се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че обединението на "патриотичните сили" е трайно, те ще се явят заедно на следващи избори и вероятно това е притеснило ГЕРБ. После им "предрече" съдбата на НДСВ.

По адрес на коментарните на Корнелия Нинова, Симеонов на свой ред добави, че тя прави "нечистоплътни внушения", защото от вчера до днес разговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт не е имало. 

"За другото - какво се промени от вчера, питайте ГЕРБ", заключи лидерът на НФСБ.