Мобилните оператори ще са длъжни в срок до 2 часа да предоставят данни за местонахождението и използването на мобилни клетки от апарат с опреденен номер, ако има подаден сигнал за помощ. Това решиха депутатите единодушно, а промените в законите за защита при бедствия и за електронните съобщения бяха поискани от представители на Планинската спасителна служба. Причината е, че дългите процедури за достъп до данните на мобилните оператори, които важаха еднакво и при разследвания на престъпрение, и при опасност, затрудняваха издирването на хора, изпаднали в беда.

С новите поправки органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР и на териториалните ѝ структури на службата ще могат да искат данни от мобилните оператори в спешен порядък. Специалната клауза за достъп до личен мобилен номер ще важи само в случаите, когато е постъпил сигнал за физическо лице, което е изпаднало или може да изпадне в бедствено положение, поставящо в риск живота или здравето му.

Мобилните оператори ще трябва да съдействат бързо при подаването на сигнал, защото от това може да зависи нечий живот. В Закона за електронните съобщения са предвидени още механизми за контрол, да не се злоупотребява с данните, получени по този ред, както и как те се съхраняват и унищожават.