Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред бТВ хипотезата Патриотичният фронт да състави правителство. Той заяви, че в настоящия кабинет има успешни министри и като такива посочи Владислав Горанов, Ивелина Василева, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова, Петър Москов и Лиляна Павлова.

"Всички те натрупаха опит. Имат своя принос в успехите на България. Има ли друго правителство, което за 2 години да няма скандал за корупция", попита Симеонов.

Според него не са водени разговори кой да е премиер.

"Не е добре за България по средата на мандата да се сменят министри. Поне половин година те ще бъдат неефективни. Това правителство в по-голямата си част са хора компетентни, професионалисти и си вършат работата. Можеш ли да кажеш нещо срещу успешни министри", попита Симеонов.

Лидерът на НФСБ каза още, че патриотите ще са принудени да се нагърбят с властта, ако ГЕРБ и БСП откажат да го направят.

"Ние сме принудени да се нагърбим, в случай че по-големите партии БСП и ГЕРБ не реализират своя мандат. Националноотговорното поведение е да не се връща мандатът. За какво влизаш в политиката, ако когато трябва да поемеш отговорността, не я поемеш? Знам, че ние сме наясно, че можем да бъдем провалени за няколко месеца. Може ли някой да гарантира, че ПФ няма да бъде жертва? Не сме полетяли към властта заради постове. Правим го, защото сме длъжни да го направим. Ако ни се възложи третият мандат, ние ще направим правителство. Това е доброто за България", заяви Симеонов.

Той допълни, че обединените патриоти - ВМРО, НФСБ и "Атака", както и Народен съюз, които са част от БДЦ имат 33-ма депутати. ГЕРБ имат 84 депутати, а управляващото крило на Реформаторския блок - 13.

"Ако БСП и ГЕРБ си въобразяват, че ще направят невероятни резултати много се лъжат. България поне година ще попадне в период на безвремие, ще се активиират корупционни сделки", каза още Симеонов.

Според него, ако патриотите получат мандат, той лично ще отиде да моли за подкрепа, включително БСП.

"Важна е България, не е важно коя партия ще натрупа рейтинг. Дългът ще си го изпълним, нека тежестта падне на другите, които мислят само за партиите си", заяви Симеонов.

Според него най-добрият изход е този парламент да продължи да работи.

От гледна точка на политическия егоизъм патриотите имали интерес да има скоро избори, но от това нямало да има полза за България.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изложи пред БНТ основните приоритети на ПФ за евентуално бъдещо правителство.

"Ние бихме се опитали да съставим правителство с много ясна програма за година и половина. Първи приритет - доходите на хората. Да има приемственост и последователност. Минималната пенсия да е 300 лв. Сигурността, Турция и липсата на план Б - огромен проблем пред сигурността на България. Ердоган периодично предявява претенции към съседните страни. Ние пазим границата на Европа. България, както по времето на хан Тервел е на прага на сблъсъка между двете цивилизации", каза Каракачанов.

Той допълни, че ако ЕС и НАТО не ни помогнат в опазването на нашата границя, която е европейска, ние ще си изтеглим контингента от Афганистан.

"Има нужда от нова политика за българската икономика. Да бъдат премахнати всички административни пречки, корупция, които мачкат инициативата на обикновения българин", каза още Каракачанов.

Според него българските политици трябва да спрат да приемат политиката като "чесане на личното его" и минаването през 2 служебни правителства не е по-добър вариант.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ би дала подкрепа на правителство на Патриотичния фротн с министър-председател и министри, каквито те определят.

"Имаме ангажимент морален, връщайки се 2 години назад Патриотичният фронт, без да участва във властовите позиции, подкрепи правителството", каза Цветанов.

Той напомни, че втората половина на 2017 г. ще бъде много съществена за председателството на България на ЕС през 2018 г.

Найден Зеленогорски (Реформаторски блок) заяви, че на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) се е постигнала позитивна стъпка напред.

"Има една възможност, която не трябва да се отхвърля с лека ръка. 140-150 народни представители има за да се състави правителство", каза Зеленогорски.

Той заяви, че приоритетите на реформаторите са закона за антикорупция, антитерористичния закон и резултатите от последния референдум.

"По-разумно е да се използва потенциала на този парламент", заяви Зеленогорски.

Спроед него вече има опасения, че приходите няма да вървят толкова добре заради средния ешелон в администрацията, който не знае кой ще бъде на власт.

"През тези 2 години винаги сме намирали златното сечение с ГЕРБ и патриотите", каза Зеленогорски.

За това, че някои реформи, като съдебната например, не са се случили до край депутатът заяви: 

"По-добре да имаш гълъб в ръцете, отколкото орел в небето. С Патриотичния фронт нямаме драматични проблени. Висшият пилотаж в политиката означава постигане на баланс".