Витамин D се генерира в кожата под въздействието на слънчевата светлина и помага да се поддържат нивата на калций в организма, необходими за здравето на костите, зъбите и мускулите ни. През есента и зимата, когато мрачните дни са повече, лекарите масово препоръчват регулярно да се приемат хранителни добавки, които го съдържат, тъй като той е важен за минералния обмен в организма.

Според службата за обществено здраве в Англия например през студените месеци всеки човек трябва да си набавя 10 микрограма (0,01 милиграма) витамин D дневно. Причината - ако в организма има негов недостиг могат да се развият болезнени патологични състояния като рахит и остеопороза.

Учените от Университета в Оукланд, Нова Зеландия и от Университета в Абърдийн, Шотландия, водени от доцент Марк Боланд обаче, са направили цялостен преглед на клиничните изследвания по въпроса. И твърдят в публикация, че няма никакви доказателства изкуствено набавеният витамин D да подобрява състоянието на костите и мускулите, както и заради употребата му да е намалял броят на паданията или счупванията, пише Medical Xpress. Твърдят също, че няма доказателства приемът на D да действа превантивно срещу сърдечно-съдови заболявания, инсулти или рак.

Доцент Боланд и колегите му са публикували статия в научния журнал The BMJ, в която твърдят, че добавянето на допълнителни количества D евентуално би могло да се обмисли единствено за хора от най-рисковата група, които имат сериозна хронична недостатъчност на витамина. Но всеки случай трябва да се разглежда индивидуално. А за всички останали пиенето му е абсолютно безсмислено.

„Поддържаме тезата, че не съществуват доказателства, че превантивният прием на витамин D води до предотвратяване на заболявания“, пишат учените.

Според тях дори в студените и мрачни есенни и зимни дни хората просто трябва да използват всяко слънчево време, за да излизат навън и да ядат храни, съдържащи витамин D. Продуктите, които го осигуряват са рибеното масло, мазните риби – тон, скумрия, сьомга, черен дроб, сирене, яйца, червено месо, някои обогатени зърнени закуски и др.

Публикацията, разбира се, развихри спорове в научната общност. Според д-р Луи Леви от Службата по обществено здраве на Англия, когато дните са кратки и мрачни хората трябва да взимат допълнително витамин D, защото не могат да си набавят необходимите количества само от храната. Той цитира препоръката на Научния консултативен комитет по въпросите на храненето, който се основава на здравни резултати за състоянието на опорно-двигателния апарат на населението и твърди, че липсата на D е една от основните причини да се стига до инвалидност.

В същото време Тим Спектър, професор по генетична епидемиология от Кингс Колидж, посочва, че въпреки стотиците проучвания не съществуват убедителни доказателства за ролята на витамин D за организма. Според него оскъдните средства за обществено здраве не трябва да се пилеят за лечение на „псевдоболести“, а трябва да се вложат в осигуряването на здравословен начин на живот на хората – слънце и разнообразна истинска храна.