Четвърти ден продължават усилията за овладяване на пожара в Хайфа - третият по големина град в Израел. Огънят превзема десетки жилищни сгради, а битката с пламъците се води на земята и със самолети от въздуха от ранните часове на утрото.

Досега няма данни за жертви, стотина души са ранени, близо 80 000 бяха евакуирани от домовете си.

Нови огнища се разгоряха в северната и централната част на страната. Сушата, продължила два месеца и силният вятър затрудняват гасенето.

За някои от пожарите се предполага, че са възникнали случайно, но за други има съмнения за човешка намеса. Полицията съобщи, че са извършени арести във връзка с пожарите в Хайфа и на Западния бряг.

„Всеки умишлено причинен пожар без никакво съмнение е тероризъм и ние ще го възприемаме като такъв. Който и да се опитва да подпали части от Израел, ще понесе сурово наказание“, бе категоричен министър-председателят Бенямин Нетаняху.

Шефът на израелската полиция допуска, че ако пожарите са подпалени умишлено, зад подобни действия може да се търси политическа мотивация. Световните агенции съобщават, че четирима палестинци са задържани за разпити, но информацията не е потвърдена официално.

От вторник досега на територията на страната са регистрирани над 200 огнища.

Русия, Гърция, Турция, Италия, Хърватия и Кипър изпратиха самолети на помощ на израелските огнеборци.