Директорът на Комплексния онкологичен център в Пловдив Красимил Вальов подаде днес оставка, а Общинският съвет я прие. "Господари на ефира" установиха преди време поредица от ненужни операции и отстранени здрави органи от пациенти, а след това проверка на "Медицински одит" потвърди нарушенията. Отговорният лекар бе уволнен, но премиерът Бойко Борисов поиска и оставката на директора.

Днешното заседание на общинския съвет в Пловдив продължи три часа, след като лекари се застъпиха за д-р Вальов, който е на легло с микроинсулт и подава оставка "по здравословни причини".

Бурни реакции обаче предизвика не спорът между общинари и медици, а намесата на кмета на града Иван Тотев от ГЕРБ, който бе подкрепен и от РБ на последния местен вот.

"Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор", твърди той, цитиран от БНР.

Премиерът Борисов каза преди дни пред "Господарите", че е възложил на общинарите да сменят Вальов, и ги е предупредил:

"Ако не го направят, това означава резки промени на ГЕРБ в Пловдив!"

Тотев бе критичен и към министъра на здравеопазването Петър Москов.

"Как се чувства един кмет, когато му се обади здравният министър с думите - " или му режете главата на управителя, или ви спирам клиничните пътеки"? Това не е феодална провинция, за да ни казват от София какво да правим и как да го правим, без да имат и най-малко понятие как стоят нещата"

Според него Москов имал заложен законопроект за махане на пътеките със задна дата. 

Мястото на Вальов заема посочената от него д-р Марияна Янева, зам. управител и началник на Лъчекомплекса към Онкологичния център.