В последните години в интернет постоянно се завърта едно и също изследване - как учени прелели кръв от млади на стари мишки, и установили, че това подмладява по-възрастните гризачи, разказва PopSci.com. Разбира се, медиите с повече въображение разказват как богаташи вече си уреждат преливане на кръв от тийнейджъри и правят логичните алюзии с кървавата графиня Елизабет Батори и нейната любов към бани с кръв от девици.

Подобни истории обаче, вече дори не са просто измишльотини - милиардерът от Силициевата долина Питър Тиел е заявил интерес да му бъде прелята кръв от младежи, и поне една компания разработва подобна технология.

Изследване в журнала Nature Communication, публикувано във вторник, обаче посочва, че резултатите от подобни експерименти с мишки, всъщност показват обратни данни. Кръвта на младите не е лекарство, но тази на възрастните може да е токсична. 

Докато преливането на кръв от млада мишка към възрастна няма никакъв ефект, сочи новото изследване, кръвта на старата мишка може да създаде безброй проблеми за младата. Причината е вероятно в молекули, натрупали се и застояли в кръвта на по-възрастния гризач с времето.

Откъде идва заблудата? Изследователите, които сега я оборват са същите. Но те не са виновни.

През 2005 г. Ирина Конбой, професор по биоинженерство в Калифорнийския университет, публикува в Nature резултатите от следния експеримент: млади и стари мишки се свързват хирургично с техника, наречена парабиоза. По този начин кръвта им циркулира свободно и се смесва. Изследователите открили, че много от тъканите в старата мишка се възстановили по-добре и по-бързо, което подсказвало, че обмяната е по някакъв начин полезна за здравето.

Медиите веднага се фиксирали върху този извод и забравили всичко друго.

Проблемът е, че чрез този метод освен кръвта, старата мишка "получава достъп" и до много по-млади дробове, бъбреци, черен дроб и други органи.

Затова сега учените подходили по друг начин - мишките не били свързани, просто се обменяла кръв между тях - докато старата има половината кръв на младата и обратното. Резултатът след месец - старата мишка няма никакви сериозни подобрения, а младата е с влошено здраве. Всяка от системите в организма й дава по-лоши резултати, а особено зле е развитието на мозъчните клетки.

Каква е ползата от това изследване, освен да обори прибързаният извод от първото?

Молекулите, които се натрупват в кръвта на възрастните мишки (и хора) очевидно забавят растежа и развитието на клетките. Ясно е и че те доминират над молекулите, които се откриват в по-младата кръв, което обяснява защо младите мишки се разболяват. Сравнението може да даде данни за това кои са тези молекули, и кои от тях са ключови и действат като регулатори, контролирайки останалите. 

Според Конбой, това може да даде насока за лечението на много заболявания, свързани с възрастта, като диабет от втори тип, остеопороза, и цялостното отслабване на имунната система.

"Стареенето е сложен процес. Да се прави продуктивна наука е по-добре, отколкото да се фокусираме върху един сребърен куршум", заключва професорката.