За последен път в своя мандата американският държавен глава Барак Обама отличи с Президентския медал на свободата 21 души, сред които известни учени и иноватори, звезди и спортни легенди, предават световните агенции.

На церемонията в Белия дом Обама оприличи отличените като "изключителни американци, които повдигнаха духа ни, засилиха нашия съюз и ни подтикнаха към прогрес".

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда бяха наградени, защото чрез фондацията си са отделили милиарди долари за борбата си с глада и бедността по света. Комедиантката Елън Дедженеръс получи наградата не само за артистичен принос, но и защото още преди десетилетия е признала публично, че е лесбийка, "за да тласне страната ни към справедливостта".

Медали получиха още създателят на предаването "Сатърди найт лайв" Лорн Майкълс, актьорите Том Ханкс, Робърт де Ниро, Робърт Редфорд и Сисели Тайсън, както и музикалните звезди Брус Спрингстрийн и Даяна Рос. Баскетболните величия Майкъл Джордан и Карим Абдул-Джабар се извисяваха над президента на САЩ, докато той поставяше отличията около вратовете им, отбелязва ДПА.

Обама награди и личности, преодолели предизвикателства, за да стигнат до върха в своята област – сред тях са физикът Ричард Гарвин, създал водородната бомба, който след това се бореше за неразпространение на ядрените оръжия. Сред отличените са и Маргарет Хамилтън, създала софтуера за совалките "Аполо" през 60-те години, Грейс Харпър, пионер в информатиката, Едуардо Падрон, председател на колеж, бившият председател на Федералната комисия по комуникациите Нют Миноу и Елоиз Кобел, защитничка на правата на американските индианци.

В групата се включват и радио говорителят Вин Скъли, както и известните архитекти Франк Гери и Мая Лин.

Брус Спрингстийн.
Том Ханкс.
Робърт де Ниро.
Робърт Редфорд.
Майкъл Джордан.
Карим Абдул-Джабар доста стърчеше над президента по време на церемонията.
Карим Абдул-Джабар с отличието.