Ако бюджет 2017 г. не бъде приет, ще настъпи мини апокалипсис. Това стана ясно от изказването в парламента на Владислав Горанов, финансов министър в оставка, който представи проекта за догодина.

"Ако не бъде приет проектобюджетът, няма да се увеличат минималната работна заплата, пенсиите, учителските заплати, възнагражденията на социалните работници, на спешната помощ, помощите за деца с увреждания", предупреди Горанов.

И продължи да чертае мрачна картинка:

- Че няма да има ресурс за модернизация на армията.

- Че ще се ограничи националната програма за саниране на жилищните сгради.

- Че няма да се спази графика за синхронизиране на акцизното законодателство с това на ЕС.

- Че ще се забави усвояването на средствата от еврофондовете, поради липсата на съответстващо национално съфинансиране, тъй като то ще остане на нивата от 2016 г.

Владислав Горанов обясни и защо бюджет 2017 трябва да бъде приет: защото приходите са реалистични и изпълними, запазват се едни от най-ниските нива на данъчно облагане в ЕС, предвидени са допълнителни средства за здравеопазване и образование, за поддържане на боеспособни сили и за националната програмата за енрегийна ефективност.

Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизма, да не променят данъците, да го пазят балансиран, каза министърът.

"Чух, че бюджетът не създавал стимули за икономиката. Тези думи ги чух и в края на 2015 г., но видяхте, че за третото тримесечие на т. г. сме на едно от челните места по ръст на брутния вътрешен продукт в ЕС.

Чух, че не прави реформи. Реформите не са ресурс, а отношение към политиката и управлението на този ресурс.

Чух, че бил същият. Тя и държавата е същата, само че е по-богата, макар и не толкова, колкото ми се иска", каза още Владислав Горанов.

Финансовият министър съобщи новината, че към края на 2016 г. бюджетът може да отчете излишък, което ще е за първи път след 2008 г. В най-лошия случай бюджетът ще е балансиран. За тази година бе заложен дефицит от 1,8 млрд. лв., но към края на октомври има преизпълнение от 3,4 млрд. лв., заради бавното усвояване на средствата от еврофондовете.

Кабинетът "Борисов 2" ще остави на следващото правителство пълен фискален резерв - 14,2 млрд. лв. към края на октомври.