Делхи потъна в гъст токсичен смог в понеделник, след като милиони индийци запалиха фойерверки и пиратки, за да отбележат празника на светлината Дивали. В някои части на столицата властите отчетоха рекордни нива на замърсяване, предава АФП.

Фойерверки, пиратки, светилници - стотици милиони отбелязаха Дивали, един от най-големите празници в Индия, в неделя със запалването на някаква светлина.
Така изглеждаха улиците на Делхи в края на празника.

Уредите, които отчитат замърсяването, стигнаха до 1000 микрограма - това е 10 пъти над препоръчаните от Световната здравна организация норми.

По същото време друга институция на ООН отчете, че 300 млн. деца живеят при толкова замърсен въздух, който може да предизвика тежки увреждания на здравето. Ситуацията е особено тежка в Южна Азия.

На един от най-красивите празници в Индия в светлина изгряха и знакови исторически сгради, храмове. В светлина беше облян и Златният храм на сикхите в Амритсар. Празникът обаче не беше свързан само с приятни усещания и красиви гледки.

Гуфран Бейг, главен учен в Държавната служба за чистота на въздуха и метеорологични прогнози съобщи, че близо 60-70 на сто от смога над Делхи е бил причинен от фоейрверките на празника. Той добави, че ситауцията е била очаквана, защото Дивали е един от най-лошите периоди по отношение на замърсяването на въздуха.

От организацията предупредиха, че има сериозни рискове за респираторни проблеми за жителите на Делхи и всички действия на открито трябва да бъдат избягвани. 

Столицата Делхи осъмна с тежко замърсяване на въздуха, пъти над допустимите норми. В смог потъна и центърът на многомилионния град, където са най-важните административни сгради.
Уредите отчетоха замърсяване от 1000 микрограма.

Качеството на въздуха в Делхи силно се влоши през годините, като резултатат от бързата урбанизация, която причини замърсявания от дизеловите двигатели, индустриални емисии и заводи, които работят с въглища.

Градът страда и от атмосферния прах, резултат от горенето на стърнища в нивите наоколо, както и замърсяването от огньовете на открито, които палят бедните хора в столицата, за да се защитят от студа през зимата.

Властите в Делхи предприеха по-рано серия мерки за ограничаване на замърсяването - в това число въведоха ограничения при карането на коли, което доведе до спирането от движение на милиони коли за две седмици, както и забрана стари камиони да влизат в града.

В града се предвижда и да се монтират пречистватели на въздуха, за да се намали задушаващото замърсяване.

Ново изследване, огласено от УНИЦЕФ в понеделник, показва, че едно от всеки седем деца на планетата диша въздух поне шест пъти по-мръсен от международните норми.

"Замърсителите не само вредят на развитието на детските бели дробове. Това се отразява и на техния мозък и сърце, и може да доведе до трайни увреждания", каза Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

 

В понеделник на открито дишането на хората в Делхи беше силно затруднено.