В Алепо отново се водят ожесточеи престрелки между сирийската войска и бунтовниците, над града се сипят бомби, няма надежда хуманитарни конвои да достигнат до цивилното население.

Адът се върна в обсадения сирийски град само часове, след като снощи в 19 ч българско време изтече тридневното примирие, обявено от Русия.

Това съобщава Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон. Организацията получава надеждна информация от свои информатори в Сирия.

До този момент обаче няма съобщения колко са загиналите през последното денонощие.

По данни на ООН тридневното примирие се е оказало прекалено кратко време и спасителни екипи не са успели да изведат на сигурно място ранени и тежко болни хора. Нито Русия, нито официален Дамаск са реагирали на призивите на международната организация примирието да бъде удължено.

Сирийските власти обявиха коридор за изтегляне, но всеки опит да се напусне Алепо е бил последван от обстрел. Поради тази причина от ООН предупреждават, че използването на коридора крие смъртна опасност.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обърна с призив към Москва. Като ключов съюзник на сирийския режим Русия е длъжна да използва влиянието си, за да се намери трайно решение за Алепо, а така и да се стигне до примирие в цяла Сирия, заявява дипломат номер 1 на Берлин за днешното неделно издание на в. “Ди Велт” - “Велт ам Зонтаг”.

През изминалите три дни оръжията в Алепо в значителна степен замлъкнаха. Това показва, че насилието не е неизбежно”, казва Щайнмайер и допълва: “Хуманността налага да се направи всичко възможно, за да се облекчи ужасното положение на хората в Алепо”.

Според него всички участници в конфликта трябвало да проявят благоразумие, включително враждуващите в Сирия страни и онези държави в региона, чийто глас имал тежест.

Ето защо ние поддържаме диалог с международни партньори, с ООН и с Международния червен кръст”, подчертава Щайнмайер.

В Алепо се водят най-ожесточените сражения след избухването на гражданската война в Сирия. По данни на ООН 300 000 души в града са обсадени, положението е катастрофално.

Да припомним, че на 22 септември сирийската армия с подкрепата на руските ВВС започна офанзива за превземане на източната част на Алепо. Точно от там въстанниците бомбардират бунтовниците в западната част на града. По данни на ООН за изминалия месец от офанзивата на руските и сирийските сили в източните квартали на Алепо са били убити 500 души, над 2000 са ранените. Разрушени са училища и болници, сред загиналите са лекари и медицински персонал.