Министърът на отбраната и председател на БЗНС (част от Реформаторския блок) Николай Ненчев потвърди в студиото на бТВ, че по време на извънредното заседание на Министерския съвет по-миналия петък премиерът Бойко Борисов е задал „онзи“ въпрос:

"Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?"

Ненчев обясни, че „приблизително така беше, но не с този тон". Министърът обаче категорично отрече да е изричал приписваното на него изречение „Прав сте господин премиер, поведението ни е изключително безотговорно. Аз знам усилията ви за бежанците“.

Тези реплики бяха предоставени на медиите от представители на пресслужбите на правителството и отделни министерства, които също са присъствали на заседанието.

"Не отговаря на истината... Това, което казах, е, че във всеки един момент съм готов да поема отговорност. Говорихме за успехите, които имаме по българо-турската граница. Защото ако в България правят опити да влизат по 20-30-50 човека на денонощие, то в Гърция са 1500".

На повторен въпрос наистина ли не е произнасял раболепното изречение Ненчев отговори:

„Това е абсурдно. Първо, не съм такъв човек, не постъпвам по такъв начин".

Николай Ненчев си обясни с емоционални причини цялата история покрай извънредното заседание.

„Защо там се събрахме? В рамките на Министерския съвет ние проблеми нямаме. Там не се усеща разделение между министри на ГЕРБ и министри на Реформаторския блок. Има спокойствие, има партньорство, има чисти отношения".

Според него разногласията били в Народното събрание и затова няма обяснение какво е наложило събирането на министрите.

„По-скоро е въпрос на емоция".

Ненчев повтори позицията на партията си БЗНС, че ако не могат да се преодолеят различията, най-добре да има парламентарни избори през пролетта.

Военният министър до последно поддържал идеята за общ кандидат за президент на ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Бяхме на крачка от това... Раздорът между БСП и АБВ даде основане на някои от нас да мислят, че лесно могат да спечелят", обясни лидерът на БЗНС.

Той отрече да се притеснява от изявленията на Георги Първанов, че веднага след изборите предстои да бъде сменен като военен министър с представител на Патриотичния фронт.

„Първанов най-добре би следвало да знае, че в рамките на правителството аз съм представител на Реформаторския блок. За това дали ще бъда сменен или не, вероятно първо ще бъде обсъдено в рамките на Реформаторския блок".