"Виждам, че в момента Пеевски не е в спрягането на какъвто и да е проблем, така че к'во да го въртиме Пеевски сега. А обществото винаги ще пита КОЙ. Кво значи моделът КОЙ? Просто тогава беше много превъзбудено всичко и така се получи. Виждам, че в момента Пеевски явно някъде си върши работата..."

Така министърът на културата Вежди Рашидов отговори по Нова тв на въпроса отишъл ли си е моделът КОЙ.

Рашидов, който преди години беше доста критичен към депутата от ДПС и майка му Ирена Кръстева (когато Бойко Борисов падна от власт и Рашидов не знаеше, че го записват, б.р.), сега отказа да посочи поименно виновни за КТБ, в която загуби спестяванията си.

"Не ми се говори за КТБ, защото когато виждаш един слон, убит в саваната - че само костите стърчат... КТБ е затворена страница.

Най-активни в говореното против КТБ бяха по медиите. Имаше богати хора, които бяха много активни – че е била пирамида и т.н. Само че къде бяха, когато КТБ беше една от 24-те регистрирани банки", попита той.

Министърът каза, че искрено се надява да не се стигне до балотаж, т.е. - "разумът да надделее". И по повод кандидатката на ГЕРБ и това дали е достатъчно атрактивна за хората...

"На този етап не е въпросът да изберем някой симпатяга или сладур, а да изберем умен, мъдър, уравновесен, балансиран човек.

От цялата палитра кандидати г-жа Цачева има много предпоставки, за да победи. Тя е юрист, тя е харизматична, тя е чаровен човек. Президентът е една от най-високите, а може би най-високата институция, където трябва да има умен човек, а не сладур. Не ме разбирайте погрешно – стига сме избирали красавци! Не я познавате, но тя е много чаровен човек".

Рашидов на два пъти каза, че гласовете на ДПС "все някъде трябва да отидат" на втори тур, но отказа да прогнозира къде. Дали няма да е при ГЕРБ?

"Всичко е възможно - тези гласове трябва да отидат някъде.

... Все пак ДПС има достатъчно гласове и вероятно тези гласове след това ще играят някаква роля – каква ще бъде, ще видим".

От интервюто обаче стана ясно, че при предварителния разговор Рашидов е казал, че "ГЕРБ ще приеме всички гласове, които са решили да го подкрепят", а в ефир е по-резервиран и предпазлив.

"Аз съм министър на ГЕРБ и е съвсем нормално да бъда симпатизант на ГЕРБ и лоялен за ГЕРБ и 7 години работя за ГЕРБ", описа той ситуацията си.