Хората, които страдат от мигрена, имат различна комбинация от добри бактерии в червата и това може би ги прави по-чувствителни към определени храни. Това откриха учените, съобщава "Гардиън".

Ново изследване предлага възможно обяснение защо някои хора са по-податливи на силни главоболия и защо някои храни действат като отключващ фактор за мигрената.

Проучването показва, че хората, които страдат от мигрена, имат по-високо ниво на бактериите, които са въвлечени в усвояването на нитратите, които обикновено се съдържат в някои вина, листовидните зеленчуци и преработено месо.

Според последните открития е възможно мигрената да започва, когато нитратите в храната се усвояват по-ефективно и така карат кръвоносните съдове в мозъка и скалпа да се разширяват.  

Антонио Гонзалес, анализатор на програмата от Университета на Калифория, Сан Диего и водещ автор на изследването обяснява:

„Има хипотеза, че някои храни предизвикват мигрената – шоколад, вино и особено храни, които съдържат нитрати. Помислихме, че може да има връзка между това, което хората ядат, тяхният микробиом и техните преживявания с мигрената.“

Когато нитратите в храната са атакувани от бактериите в устата и червата, те вероятно се превръщат в азотен оксид в кръвта, химическо вещество, което разширява кръвните съдове и може да помогне на сърдечно-съдовото здраве, чрез ускоряване на кръвообращението.

Близо четирима от всеки петима сърдечно-съдови пациенти, които вземат лекарства със съдържание на нитрати се оплакват от тежки мигрени като страничен ефект.

Д-р Брендън Дейвис, консултант невролог в университеската болница на Северен Мидландс и член на Тръста за мигрена казва, че идеята, че чревни бактерии играят важна роля за мигрената е медицински достоверна. 

„Има нещо, наречено хотдог главоболие, в което се смята, че играят роля нитратите“. Според него това е интересно откритие, но се нуждае от допълнително потвърждение.

Изследването, което е публикувано в сп. mSystems, изследва бактериите, открити в 172 орални и 1996 фекални проби, взети от здрави пациенти. Те са съобщили дали страдат или не от мигрена. И при двата вида проби хората с мигрена има по-високо ниво на бактериите, свързани с нитратите.

Един на седем души в света страда от мигрена като повечето имат пристъпи по-често от един път в месеца, а част от хората страдат много тежко, когато имат мигрена. Симпомите включват пулсиране на главата, гадане и отпуснатост. Някои хора имат визуална аура, която е като трептяща светлина в периферното зрение.

Диетата, стресът, липсата на сън също са причинители, както и хормоните – от мигрена страдат три пъти повече жени, отколкото мъже.

Шоколадът доскоро също се смяташе, че отключва мигрената, но изследвания показаха, че често хората налитат на сладко в подготвителната фаза, преди симптомите да се проявят. Искате да ядете шоколад, защото сте пред мигрена, а не защото шоколадът ви е причинил мигрената.

Сега учените планират контролирано изследване на храненето на хора, страдащи от мигрена, за да видят дали нивата на азотен оксид в кръвта са свързани с пристъпите на мигрена.

Според изследователите е възможно в бъдеще да имаме „магически пробиотик“, който ще поддържа баланса на бактериите и ще помага да се спре мигрената.

Но още сега, ако смятате, че нитратите причиняват мигрената ви, пробвайте да ги избягвате, съветва Гонзалес